Milorad Dodik: Sa "osmorkom" nismo pregovarali niti se dogovorili o imovini

6
Radiosarajevo.ba
Milorad Dodik: Sa "osmorkom" nismo pregovarali niti se dogovorili o imovini
Foto: A.K./Radiosarajevo.ba / Milorad Dodik

Milorad Dodik, predsjednik bosanskohercegovačkog entiteta RS i lider Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD), danas je komentirao kako su "unutrašnji odnosi u okviru 'osmorke' njihova stvar, te da se sada fabrikuju neke stvari koje pokušavaju da predstave kao glavne".

"Kakvi će odnosi biti među njima je njihova stvar, mi imamo dogovorene smjernice oko vlasti na nivou BiH i mislim da one nisu ugrožene, a prigovori koje oni imaju u vezi sa nepokretnom inovinom apsolutno ne stoje. Imovina nije ni predmet dogovora, niti smjernica i ne postoji nijedna riječ o tome, jer se nismo mogli ni dogovoriti oko toga, mada nismo ni pregovarali", kazao je Dodik.

On je, u intervjuu za agenciju Srna, poručio da RS, u svakom slučaju, ostaje posvećena pitanju imovine i smatra da je to pitanje riješeno u Dejtonskom sporazumu i Ustavu, odnosno odredbama koje govore da samo ono što je izričito dato Ustavom BiH kao pravo BiH pripada BiH, a "sve ostalo je na prisilan način kako od visokih predstavnika, tako i Ustavnog suda, otimano RS i stavljeno u kontekst vanustavnih rješenja, bez obzira što oni pokušavaju da se sakriju iza tih autoriteta kao što je Ustavni sud koji je, prije svega, politički inkvizicijski sud koji nikakve veze nema sa ustavnim pravom".

Sramotno: Ambasador Rusije stao na stranu RS i vrijeđao Bosnu i Herecegovinu

Sramotno: Ambasador Rusije stao na stranu RS i vrijeđao Bosnu i Herecegovinu

Zastupnik SDA pita zašto niko iz 'osmorke' ne zaustavi Dodika: "Najstrašnija izjava koju sam čuo"

Zastupnik SDA pita zašto niko iz 'osmorke' ne zaustavi Dodika: "Najstrašnija izjava koju sam čuo"

"To nije sud koji brani ustavni poredak, već ga obezvređuje i to smo mogli da vidimo nekoliko puta", ponovio je po ko zna koji put šef SNSD-a.

Što se tiče RS-a, rekao je Dodik, očekuje se uskoro stav Vijeća naroda, jer je to proces koji ima pravnu proceduru: "Bošnjaci će uvijek pokušati da blokiraju u Domu naroda potvrdu odluke Narodne skupštine, ali mi ćemo to da ispoštujemo, sačekaćemo da se sve završi, ali imovinu kako god i šta god oni pokušavali prezentovati nećemo dati. Christian Schmidt nema nikakvo ovlaštenje, niti legitimitet da bilo šta radi jer on nije visoki predstavnik. RS neće prihvatiti nijednu njegovu odluku šta god on uradio i šta god donio. Negdje u dubini očekujem da nešto uradi da bi se još jednom pokazalo da mi zaista ne želimo da prihvatamo čovjeka koji nema legitimitet UN i Vijeća sigurnosti."

S druge strane, rekao je Dodik, sada se postavlja pitanje zašto RS predlaže Denisa Šulića za ministra u Vijeću ministara, pojasnivši da RS-u pripadaju četiri mjesta u Vijeću ministara, Bošnjacima tri i Hrvatima tri.

Milorad Dodik: "Ne damo imovinu, ali ostajemo na principima potpisanog sporazuma s 'osmorkom'"

Milorad Dodik: "Ne damo imovinu, ali ostajemo na principima potpisanog sporazuma s 'osmorkom'"

"Bošnjačka strana, odnosno 'osmorka', imaju namjeru ili se to predlaže da na jedno od tih mjesta predlože nekoga ko dolazi iz reda Ostalih. Zakon o Vijeću ministara jasno kaže da Vijeće ministara čini jednak broj Bošnjaka, Srba i Hrvata i ako oni iz FBiH daju dva Bošnjaka i jednog ostalog to znači da mogu ići dva Srbina i dva Hrvata i zato je prijedlog Šulić da bi se pojačao taj nivo odnosa koji ide na to da se imenuju po tri Bošnjaka, Srbina i Hrvata i jedan ostali. To je nešto što je palo nama u ruke da mi o tome odlučujemo. Ova priča o tome kako će njegov glas prevladati aposlutno je netačna i to je samo politički obračun u FBiH koji ide za tim da destabilizuju tu 'osmorku' i vrate na scenu SDA", rekao je Dodik.

Dodao je da onima koji to govore, "a posebno Biseri Turković, treba da bude jasno da postoji kolegijum Vijeća ministara koji čine predstavnici tri konstitutivna naroda i svaki od tih članova kolegijuma koji ne želi nešto na dnevnom redu to se neće ni staviti bez obzira što druga dvojica žele".

"Isto tako, ako glasa na sjednici protiv takve tačke dnevnog reda to se smatra da nema šanse da neko drugi da većinu koja se traži o tome", kazao je Dodik, između ostalog, i dodao da su sve priče o Denisu Šuliću samo spekulacije, laži i pokušaji da se njihove političke prepirke prenesu na RS.

Kandidatski status

Govoreći o kandidatskom statusu BiH za EU, Dodik je naveo da "činjenica da u ovoj zemlji još postoji OHR i strane sudije u Ustavnom sudu BiH baca ljagu na sve to".

"Realno gledano, ne možete biti ni protiv toga, ali to je sve selekcija više za njihovu potrebu i pokazivanje, njihovo dokazivanje napretku ili mala zaostala savjest koju su ugrozili činjenicom da su primili Ukrajinu, Moldaviju i neke druge koji nisu prošli nikakav put prilagođavanja, a BiH su polovinom prošle godine ostavili izvan", kazao je Dodik.

On je dodao da je mnogo toga nejasno, te da će se vidjeti kakav je njihov pristup, ali da je "kandidatski status i evropski put BiH nemoguć uz visokog predstavnika, pogotovo lažnog, i stranih sudija u Ustavnom sudu BiH".

On je ukazao da svijet funkcioniše tako što se velike zemlje, ili one koje misle da jesu, često upliću u poslove malih zemalja, te da je BiH složena državna zajednica, po svemu mala, nesređena, nestabilna i samim tim izaziva pažnju tih navodnih dušebrižnika iz okruženja: "Mislim da su oni posijali najviše nereda u BiH, da se ostalo pri čvrstom konceptu BiH dejtonski uređene sa dva entiteta i tri konstitutivna naroda, sa pravima koji iz toga proizilaze, sa BiH koja ima unutrašnju strukturu kakva je predviđena Ustavom, mi bismo do sada i sami mogli da dođemo daleko više od ovog statusa prema EU."

Dodik je naveo da nije neki optimista u vezi sa kandidatskim statusom, posebno "jer se i Evropa sama teško snalazi".

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (6)

/ Povezano

/ Najnovije