Kriza u koaliciji: 'Osmorka' ne želi Šulića u Vijeću ministara BiH

4
Radiosarajevo.ba
Kriza u koaliciji:  'Osmorka' ne želi Šulića u Vijeću ministara BiH
Foto: RTRS / Denis Šulić

Nakon što je javnosti obznanjeno da je Denis Šulić, koji je po nacionalnoj pripadnosti Bošnjak, ali i funkcioner SNSD, prijedlog vladajuće stranke u RS za novog ministra za ljudska prava i izbjeglice BiH, krenule su brojne negativne reakcije od strane bošnjačkih političara iz FBiH.

Osude su išle u pravcu toga da bi Šulić, kako su navodili, u Vijeću ministara BiH bio još jedan 'siguran Dodikov glas', kao i način da SNSD, zajedno sa Čovićevim HDZ, ima apsolutnu kontrolu u Vijeću ministara, piše Srpska.info

Šulićeva kandidatura, između ostalog, predstavljala je i jedan od povoda za nedavnu javnu prijetnju lidera Stranke za BiH i Narodne evropske stranke (NES) da će njihove stranke napustiti 'osmorku' i preći u opoziciju.

Podcast s Tomom – Jadranka Miličević: Za femicid nije kriv samo pojedinac, već čitavo društvo

Podcast s Tomom – Jadranka Miličević: Za femicid nije kriv samo pojedinac, već čitavo društvo

Denis Šulić priča priču Milorada Dodika: Sarajevo je najveći rušitelj BiH

Denis Šulić priča priču Milorada Dodika: Sarajevo je najveći rušitelj BiH

Da je koalicija osam bošnjačkih stranaka, nakon svega što se događalo prethodnih dana, izgleda odlučna da ne dozvoli Šulićev ulazak u Vijeće ministara BiH, potvrđuje 'najsvježija' izjava visokog funkcionera Naše stranke i poslanika u Parlamentu FBiH, Damira Arnauta, koji je ustvrdio da odnosi u 'osmorci' nisu ni najmanje narušeni.

"Ono što sam ja smatrao da je Dodikov probni balon u smislu Denisa Šulića, ljudi iz SBiH i NES su, možda, shvatili malo više ozbiljno i reagovali su na način na koji bih i ja reagovao. Dodik i SNSD ne smiju imati bošnjačku ruku u Vijeću ministara i to je nešto oko čega je "osmorka" u potpunosti saglasna", rekao je Arnaut.

S druge strane, lider SNSD Milorad Dodik poručio je da Republici Srpskoj pripadaju četiri ministarske pozicije u Vijeću ministara, a Bošnjacima i Hrvatima po tri.

"Bošnjačka strana, odnosno "osmorka", ima namjeru ili se to predlaže da na jedno od tih mjesta predlože nekoga ko dolazi iz reda ostalih. Zakon o Savjetu ministara jasno kaže da Savjet ministara čini jednak broj Bošnjaka, Srba i Hrvata i ako oni iz FBiH daju dva Bošnjaka i jednog ostalog, to znači da mogu ići dva Srbina i dva Hrvata i zato je prijedlog Šulić, da bi se pojačao taj nivo odnosa koji ide na to da se imenuju po tri Bošnjaka, Srbina i Hrvata i jedan ostali", rekao je Dodik za Srnu.

Denis Šulić za Srpskainfo kaže da trenutno ne želi komentarisati stavove i izjave koje su o njegovom potencijalnom ulasku u Vijeće ministara BiH iznosili političari iz Sarajeva.

"Ne želim to da komentarišem dok se ne završi predviđena procedura. Nakon toga ću komentarisati i gospodina Arnauta, i gospođu Turković, i gospodina Mehmedovića i gospodina Nikšića, kao i sve ostale koji su prethodnih dana o tome davali razne izjave. Sad ću se suzdržati od komentara zbog svojih ličnih principa. Strpimo se još malo dok se sve to ne završi", kaže Šulić.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (4)

/ Povezano

/ Najnovije