Denis Šulić priča priču Milorada Dodika: Sarajevo je najveći rušitelj BiH

8
Radiosarajevo.ba
Denis Šulić priča priču Milorada Dodika: Sarajevo je najveći rušitelj BiH
Foto: RTRS/ Radiosarajevo.ba / Denis Šulić/ Milorad Dodik

Tužilaštvo BiH ponovo pokazuje da nije pravosudna institucija nego politički instrument političkog Sarajeva.

Poručio je ovo u intervjuu za Srpskainfo potpredsjednik Narodne skupštine Republike Srpske i zastupnik SNSD Denis Šulić, komentarišući istragu koju Tužilaštvo BiH vodi protiv najviših funkcionera RS zbog napada na ustavni poredak BiH.

"Ovo je još jedan način pritiska na nas iz Republike Srpske koji štitimo interese RS. Više puta smo ponovili da je sve ono što smo radili na posebnoj sjednici Narodne skupštine RS, a vezano za prenos nadležnosti, urađeno u skladu sa Ustavom i Dejtonskim mirovnim sporazumom. Iz tog razloga ovaj proces pred Tužilaštvom BiH može biti samo politički", kaže Šulić.

Nikšić pisao Dodiku i Viškoviću povodom napada u Gacku: "Sankcionišite počinitelje!"

Nikšić pisao Dodiku i Viškoviću povodom napada u Gacku: "Sankcionišite počinitelje!"

Na pitanje zbog čega zaključci sa posljednje posebne sjednice NSRS o vraćanju ranije prenesenih nadležnosti sa RS na BiH još nisu objavljeni u Službenom glasniku RS, Šulić je odgovorio:

"Mi smo potpisali zaključke, ali da bi se oni objavili u Službenom glasniku moralo bi ići u Vijeće naroda, što bi onda dovelo do toga da Klub Bošnjaka uloži veto. Htjeli smo to da izbjegnemo, pa zato zaključci nisu objavljeni u Službenom glasniku. Kao što je poznato, ostavljen je prostor od šest mjeseci Vladi RS, parlamentu RS, ali i relevantnim političkim predstavnicima iz Sarajeva da sjednemo za pregovarački sto i o svemu razgovaramo.

Podsjetiću da smo još u maju ove godine donijeli niz zaključaka koji su bili vezani za trenutnu političku situaciju i trenutne probleme koji muče sve građane BiH. Međutim, nismo dobili odgovor na našu pruženu ruku za razgovor. Jednostavno, bili smo prinuđeni da idemo na ovaj sljedeći korak, odnosno posebnu sjednicu o vraćanju nadležnosti jer smatramo da su mnogi procesi unutar BiH narušeni, a da je krivac za to političko Sarajevo".

Upitan je i da komentira da zaključci stupaju na snagu dan nakon donošenja, a da je sada kazao da su to izbjegli da objave u Službenom glasniku Republike Srpske, onda to faktički znači da ti zaključci još nisu stupili na snagu?

"Već sam rekao, mi smo usvojili informacije o prenosu nadležnosti. Usvojena je i Deklaracija o ustavnim principima, koja treba biti sastavni deo procesa donošenja novog Ustava Republike Srpske. Siguran sam da će biti dvotrećinska većina u NSRS za donošenje novog ustava, ali i da će referendum o Ustavu pokazati volju građana kako žele ustavni poredak Republike Srpske", kazao je Šulić.

Na pitanje kada bi taj referendum mogao biti, Šulić je odgovorio:

"Još uvijek nemamo taj neki definisani proces kada bi to moglo biti. Ustav je najviši pravni akt u jednoj državi. Moramo prići ozbiljno tome, okupiti sve relevantne političke predstavnike partija iz RS, ali i sve nevladine organizacije, od onih proisteklih iz odbrambeno-otadžbinskog rata, do civilnog društva. Želimo da napravimo veliki konsenzus oko novog ustava da to bude ustav svakog građanina RS".

Ostatak intervjua sa Šulićem, koji se držao stavova Milorada Dodika, možete pročitati na linku OVDJE.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (8)

/ Povezano

/ Najnovije