Denis Bećirović: 'Vučiću, vrijeme je da Bosnu i Hercegovinu ostaviš na miru'

16
Radiosarajevo.ba
Denis Bećirović: 'Vučiću, vrijeme je da Bosnu i Hercegovinu ostaviš na miru'
Foto: Dž. K. / Radiosarajevo.ba / Denis Bećirović

Predsjedavajući Predsjedništva BiH dr. Denis Bećirović reagirao je danas, 12. jula na najnovije napade i neutemeljene izjave predsjednika Republike Srbije Aleksandra Vučića i poručio:

"Bosna i Hercegovina je jedina država u Evropi gdje je nakon Drugog svjetskog rata počinjen genocid. To su presudili najviši sudovi Ujedinjenih nacija (UN). Republika Srbija je jedina država na svijetu koja je presuđena od strane najvišeg suda UN-a da je prekršila Konvenciju o sprječavanju i kažnjavanju zločina genocida, usvojenu 9. decembra 1948. godine. To su pravne činjenice koje niko ne može izbrisati. Iz njih treba izvući pouke i ne dozvoliti da se genocid nikada i nikome ponovi.

Osoba koja je javno u najvišem zakonodavnom organu Srbije tvrdila da za jednog Srbina treba ubiti 100 Muslimana ne može nikome držati lekcije o ratnohuškačkoj retorici. Za mene je jedan Bošnjak uvijek bio i ostao jednak kao i jedan Srbin, Hrvat, Rom, Jevrej ili bilo koji drugi čovjek

Muslimani danas obilježavaju Dan ašure: Znate li kako napraviti 'najstariji desert na svijetu'?

Muslimani danas obilježavaju Dan ašure: Znate li kako napraviti 'najstariji desert na svijetu'?

Slično kao i 1990-ih godina, Aleksandar Vučić i njegovi propagandisti ponovno izmišljaju neizgovorene rečenice, plasiraju laži, etiketiraju, ocrnjuju, optužuju, presuđuju... Umjesto podvala i zamjena teza, Vučić je trebao istinito i konkretno navesti šta mu smeta u mom govoru koji sam održao na komemoraciji žrtvama genocida u Potočarima 11. jula 2024. godine. Da li mu smeta što sam rekao da poštujem Republiku Srbiju i njene građane i da ne stavljam znak jednakosti između režima i građana? Ili pozivanje na pravosnažne presude sudova Ujedinjenih nacija? Smeta li mu početak implementacije Rezolucije o Međunarodnom danu sjećanja i obilježavanja genocida u Srebrenici? Zašto mu smeta poziv na mir i ravnopravnu saradnju Bosne i Hercegovine i Srbije? Umjesto što se referira na nepostojeće dijelove mog govora, Vučić bi trebao pogledati istini u oči i prestati potkopavati suverenitet Bosne i Hercegovine.

Država Bosna i Hercegovina, Evropa i svijet dobro znaju čime se bavio i čime se, nažalost, još uvijek bavi bivši ministar informiranja zloglasnog Slobodana Miloševića i aktuelni predsjednik Republike Srbije. Vučićeva manipulantska strategija i taktika je razotkrivena, jer sada svi dobro znaju njegove propagandne obmane.

Bećirović pred UN-om: 'Genocid nad Bošnjacima u srcu Evrope ne smije biti zaboravljen i negiran'

Bećirović pred UN-om: 'Genocid nad Bošnjacima u srcu Evrope ne smije biti zaboravljen i negiran'

Vučić velikodržavni ciljevi su jasni. Nakon što je u Beogradu 8. juna ove godine organizirao velikosrpski sabor i izglasao velikosrpsku deklaraciju, niko više nema dilemu čime se zaista bavi predsjednik Srbije. Realizacija Vučićeve deklaracije značila bi nestanak države Bosne i Hercegovine i zato u interesu očuvanja mira mora biti zaustavljena. Deklaracija flagrantno ugrožava međunarodno i nacionalno pravo, kao i suverenitet države Bosne i Hercegovine. Ona predstavlja podrivanje temeljnih načela na kojima počiva Evropska unija i osnovnih međunarodnih principa na kojima se zasnivaju međudržavni odnosi članica UN-a.

Bosna i Hercegovina je međunarodno priznata nezavisna, suverena i nedjeljiva država i to je trajna činjenica koju više nikada i niko neće moći promijeniti. Dobro bi bilo za regiju da se Vučić bavi unutrašnjim pitanjima države koju predstavlja. Nažalost, bez ikakvog povoda i ovlaštenja, suprotno međunarodnom i nacionalnom pravu, kontinuirano i sve agresivnije se miješa u unutrašnja pitanja nezavisne, suverene i nedjeljive države Bosne i Hercegovine.

Postavlja se pitanje šta bi predsjednik Srbije učinio da, primjera radi, neka od susjednih država Srbije usvoji deklaraciju u 49 tačaka s Vojvodinom i da sadržaj te deklaracije ne poštuje suverenitet Srbije. Opravdanje za Vučića ne mogu biti paralelne veze, jer je Ustav BiH jasan. Ustavom BiH, koji je sastavni dio Općeg okvirnog sporazuma za mir u Bosni i Hercegovini, propisano je da: "Entiteti imaju pravo da uspostavljaju paralelne odnose sa susjednim državama, u skladu sa suverenitetom i teritorijalnim integritetom Bosne i Hercegovine" (član III-2 (a). Bosanskohercegovački entitet RS je dužan da dosljedno poštuje suverenitet i teritorijalni integritet države Bosne i Hercegovine, jednako kao i susjedna Srbija.

Država Bosna i Hercegovina i Republika Srbija treba da grade dobre i ravnopravne međudržavne odnose. Budućnost Bosne i Hercegovine i Srbije je u istinskom međusobnom uvažavanju i poštovanju. Sve ono što Vučić ne bi želio Srbiji neka to ne radi ni Bosni i Hercegovini. Vrijeme je da predsjednik Srbije ostavi državu Bosnu i Hercegovinu na miru! Regija treba mir, razvoj i ravnopravnu saradnju država.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (16)

/ Povezano

/ Najnovije