Bećirović pred UN-om: 'Genocid nad Bošnjacima u srcu Evrope ne smije biti zaboravljen i negiran'

Radiosarajevo.ba
Bećirović pred UN-om: 'Genocid nad Bošnjacima u srcu Evrope ne smije biti zaboravljen i negiran'
Foto: Dž. K. / Radiosarajevo.ba / Denis Bećirović

Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine, Denis Bećirović, obratio se putem video linka na Generalnoj skupštini UN-a u četvrtak, 11. jula.

Izlaganje je otvorio zahvalivši se Generalnoj skupštini UN-a na usvajanju Rezolucije o genocidu u Srebrenici.

"Hvala svim državama članicama koje su glasale za istinu i pravdu. Usvajanjem Rezolucije upućena je važna poruka čovječanstvu. UN ne smije zaboraviti pravosnažne presude svojih sudova o genocidu u Ruandi i Srebrenici. One trebaju biti stalno upozorenje čovječanstvu", rekao je Bećirović.

Detalji saobraćajne nesreće u Hadžićima: Tri osobe povrijeđene

Detalji saobraćajne nesreće u Hadžićima: Tri osobe povrijeđene

Bećirović je istakao tri razloga zbog kojih je usvojena Rezolucija ključna.

"Glasajući za Rezoluciju kredibilitet UN-a je očuvan jer su najviši sudovi UN-a presudili da je genocid počinjen u Srebrenici. Drugo, glasanjem za Rezoluciju upućena je planetarna poruka obespravljenim ljudima da ima nade za pravdu i istinu. Treće, genocid u Srebrenici je pravna i historijska činjenica koju negatori genocida ne mogu izbrisati", naglasio je Bećirović.

Izlaganje je zaključio podrctavanjem da se ratni zločinci ne mogu skrivati iza cijelih naroda.

"Rezolucija je nova šansa za katarzu i civilizovano raščišćavanje s onima koji su odgovorni za počinjeni genocid. Genocid na nad Bošnjacima u Srebrenici u srcu Evrope ne smije biti zaboravljen i negiran. Sjećanjem čuvamo dostojanstvo žrtava i borimo se za sigurnu budućnost novih generacija", zaključio je Bećirović.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije