Lagumdžija u UN-u: Nikada se ne smije zaboraviti Srebrenica, preživjeli trebaju našu podršku

Radiosarajevo.ba
Lagumdžija u UN-u: Nikada se ne smije zaboraviti Srebrenica, preživjeli trebaju našu podršku
Foto: EPA-EFE / Zlatko Lagumdžija

Tokom sjednice Generalne skupštine Ujedinjenih nacija posvećene 11. julu, Međunarodnom danu sjećanja na genocid u Srebrenici 1995. obratio se i ambasador Bosne i Hercegovine pri Ujedinjenim nacijama Zlatko Lagumdžija.

"Želim da se zahvalim predstavnicama zemalja UN-a. Porodice žrtava genocida preživjeli trebaju stalnu podršku na svom putu. Nikada se ne smije zaboraviti Srebrenica. Više od dva miliona stanovnika je bilo raseljeno. Lista zločinaca koji su počinili genocid je najtamnije poglavlje", rekao je Lagumdžija. 

Podsjetio je Generalnu skupštinu UN-a da je više od osam hiljada dječaka i muškaraca je bilo pogubljeno

Neuspjeh u finalu presudio: Southgate podnio ostavku

Neuspjeh u finalu presudio: Southgate podnio ostavku

Lagumdžija je naveo da oni koji su preživjeli genocid u Srebrenici i povratnici neprestano trebaju pomoć institucija i međunarodnih organizacija. 

Predstavnik Bosne i Hercegovine u UN-u je zahvalio ambasadorici Njemačke koja je bila kopredsjedavajuća tokom donošenja rezolucije.

"Ona je uradila sjajan posao zajedno sa ambasadorom iz Ruande i Almasom, glasnogovornicom Memorijalnog centra, koja je preživjela genocid. Bila je dijete, izgubila je starijeg brata i povratnica je u Srebrenicu. Kroz svoj rad pomaže preživjelim žrtvama a danas će ispričati svoju priču", najavio je Lagumdžija. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije