Lagumdžija: Počinje implementacija Rezolucije, prvi put će se obilježiti godišnjica genocida u UN-u

0
Radiosarajevo.ba
Lagumdžija: Počinje implementacija Rezolucije, prvi put će se obilježiti godišnjica genocida u UN-u
FOTO: Facebook / Munira Subašić, Zlatko Lagumdžija i Kada Hotić u posjeti UN-u

Bh. ambasador u Ujedinjenim nacijama Zlatko Lagumdžija je objavio da je dvosedmičnom izložbom Memorijalnog centra Srebrenica u UN-ovom sjedištu u New Yorku počela implementacija Rezolucije kojom je utvrđen Međunarodni dan sjećanja na žrtve genocida u Srebrenici.

Izložba je svečano otvorena 1. jula na svečanom prijemu koji je organizirao Nj. E. dr. Zlatko Lagumdžija, stalni predstavnik Bosne i Hercegovine pri Ujedinjenim narodima. Izložbu su otvorili Amra Begić, zamjenica direktora Memorijalnog centra Srebrenica-Potočari (SMC), i Munira Subašić, predsjednica Udruženja Majki Srebrenice, koje su istaknule važnost izložbe u očuvanju historije te u borbi protiv neznanja i mržnje, ključnih elemenata za sprječavanje budućih genocida.

Lagumdžija nije propustio zahvaliti i onima koji su doprinijeli da se Rezolucija usvoji i da se krene sa njenom implementacijom.

Ovo je Lejla Zalihić koja je plivala kroz bujicu i spasila kćerku: 'Kćerka. Majka. Supruga. Heroj'

Ovo je Lejla Zalihić koja je plivala kroz bujicu i spasila kćerku: 'Kćerka. Majka. Supruga. Heroj'

"Danas prepoznajemo neprocjenjivu podršku Alici Nderitu, posebnoj savjetnici za prevenciju genocida, i Atulu Khareu, potpredsjedniku UN-a, čija je pomoć bila ključna u snalaženju u složenostima multilateralne diplomacije", nastavio je Lagumdžija. Izrazio je zahvalnost državama članicama, predvođenim Njemačkom i Ruandom, za njihovu inicijativu u osnivanju Skupine prijatelja za komemoraciju i rezoluciju o genocidu u Srebrenici.

"Ova izložba označava simbolični početak implementacije Rezolucije, vodeći do visokog komemorativnog događaja 'Sjećanje na Srebrenicu' 11. jula, koji će prvi put u UN-u obilježiti Međunarodni dan razmišljanja i komemoracije genocida u Srebrenici", naglasio je Lagumdžija.

"Taj dan će se obilježavati dok postoji UN - da se ne zaboravi, da se ne dogodi, nikome i nikada više", poručio je Lagumdžija.

Dvonedeljnom Izložbom Memorijalnog centra Srebrenica u Ujedinjenim Nacijama u Njujorku simbolično smo počeli sa...

Posted by Zlatko Lagumdžija on Saturday, July 6, 2024

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije