Elmedin Konaković posjetio Izložbu o genocidu u Srebrenici u sjedištu UN-a

Radiosarajevo.ba
Elmedin Konaković posjetio Izložbu o genocidu u Srebrenici u sjedištu UN-a
Foto: Twitter / Elmedin Konaković i Zlatko Lagumdžija

Ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine, Elmedin Konaković, stigao je u zgradu Ujedinjenih nacija u New Yorku, gdje je zajedno s ambasadorom BiH pri UN-u, Zlatkom Lagumdžijom, posjetio Izložbu o genocidu u Srebrenici.

Prije početka komemoracije, ministar Konaković se sastao s predsjednikom Generalne skupštine UN-a, Dennisom Francisom, i podsekretarkom UN-a, specijalnom savjetnicom za prevenciju genocida, Alice Wairimu Nderitu.

Tokom sastanka s podsekretarkom Nderitu, razgovarali su o značaju Rezolucije o Međunarodnom danu sjećanja i obilježavanja genocida u Srebrenici, koja označava 11. juli kao dan za odavanje počasti žrtvama i preživjelima.

Upozorenje Civilne zaštite za građane: Povećan je rizik od požara, evo šta uraditi ako uočite vatru

Upozorenje Civilne zaštite za građane: Povećan je rizik od požara, evo šta uraditi ako uočite vatru

Oboje su naglasili važnost Rezolucije u priznavanju genocida u Srebrenici i istaknuli potrebu za promocijom istine kako bi se spriječili budući zločini. Također, pozvali su na kontinuiranu podršku pravdi i istini za preživjele, kako bi se potakli mir i povjerenje u Bosni i Hercegovini i regionu.

Ministar Konaković se također sastao s predsjednikom Generalne skupštine UN-a, Dennisom Francisom, gdje su razgovarali o značaju Rezolucije o Međunarodnom danu sjećanja i obilježavanja genocida u Srebrenici iz 1995. godine, koju je UN usvojio 23. maja 2024.

Danas, Stalna misija Bosne i Hercegovine pri UN-u održava prvu zvaničnu komemoraciju na visokom nivou u UN-u, obilježavajući 29. godišnjicu genocida u Srebrenici. Ova komemoracija predstavlja važan korak u priznavanju i sjećanju na tragične događaje koji su se desili prije 29 godina.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije