Denis Bećirović komentirao tvrdnje da želi "ukloniti bh. sudiju" u Europskom sudu za ljudska prava

1
Radiosarajevo.ba
Denis Bećirović komentirao tvrdnje da želi "ukloniti bh. sudiju" u Europskom sudu za ljudska prava
Foto: Kabinet Denisa Bećirovića / Denis Bećirović odbacio navode

Poštivanje principa zakonitosti je temeljni uslov pravne i demokratske države. Bosna i Hercegovina ima obaveze kao i ostalih 45 članica Vijeća Evrope, navodi se danas, 21. januara, u saopćenju koje je stiglo iz kabineta člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine Denisa Bećirovića povodom plasiranja nepotpunih informacija o tome da on želi "ukloniti bh. sudiju" u Evropskom sudu za ljudska prava u Strazburu.

"Postupanje u skladu sa važećim međunarodnim ugovorima, jednako kao i dosljedno poštivanje principa zakonitosti, nezavisnosti, stručnosti i transparentnosti prilikom izbora sudije Evropskog suda za ljudska prava u Strazburu predstavlja obavezu proizašlu iz važećih odredaba nacionalnog i međunarodnog prava.

Dakle, Bećirović, kao član Predsjedništva BiH, ne želi 'ukloniti sudiju' kojem je već odavno istekao mandat, niti bira novog sudiju u Evropski sud za ljudska prava. Bećirović insistira da se, u skladu sa odredbama nacionalnog i međunarodnog prava, okonča normirana procedura kako bi Parlamentarna skupština Vijeća Evrope, sa dostavljene liste kandidata, izabrala novog sudiju u Evropskom sudu za ljudska prava, na isti način na koji bira sudije iz svake od ostalih 45 članica Vijeća Evrope", naglašava se u saopćenju.

Sjajne vijesti: OKI Fantomi treći put uzastopno osvojili titulu prvaka Europe

Sjajne vijesti: OKI Fantomi treći put uzastopno osvojili titulu prvaka Europe

Podsjećaju da je mandat sadašnjeg sudije Evropskog suda za ljudska prava u Strazburu istekao 21. decembra 2021, devet godina nakon što je izabran, o čemu je i Ministarstvo vanjskih poslova BiH, u skladu sa propisanom procedurom, obavijestilo Predsjedništvo BiH.

Komisija za provođenje postupka za izbor kandidata za poziciju sudije u ime Bosne i Hercegovine u Evropskom sudu za ljudska prava, dalje nastavljaju, formirana na sjednici Predsjedništva BiH Odlukom o imenovanju Komisije broj: 01-50-1-1775/21 od 27. maja 2021. godine, bila je zadužena da provede konkursnu proceduru i utvrdi listu kandidata za uži izbor za poziciju sudije u ime Bosne i Hercegovine.

Odbijena tri kandidata iz Srbije za sudije u Europskom sudu za ljudska prava

Odbijena tri kandidata iz Srbije za sudije u Europskom sudu za ljudska prava

"Ovo je zaključak bivšeg saziva Predsjedništva BiH i ono je bilo dužno shodno sopstvenim zaključcima da završi svoj dio posla. Nažalost, to nije učinjeno i do danas nije okončana predviđena procedura. Zbog toga, Bosna i Hercegovina u Evropskom sudu za ljudska prava već duže od dvije godine nema sudiju u skladu s propisima Vijeća Evrope. Bosna i Hercegovina mora težiti da de iure i de facto bude pravna i demokratska država u kojoj će se svi nosioci funkcija u ime i ispred naše države birati u skladu s zakonskim procedurama, kao što je to slučaj u svim drugim demokratski uređenim državama. Insistiranje na tehničkim mandatima nakon isteka propisanih mandata nije bila i nikada neće biti politika dr. Bećirovića.

Džaferović, Komšić i Dodik
Foto: Predsjedništvo BiH: Šefik Džaferović (SDA), Željko Komšić (DF) i Milorad Dodik (SNSD) - prethodni saziv Predsjedništva

Aktom broj: 07/2-23-05-4-39255-2/23, od 05.12.2023. godine, Ministarstvo vanjskih poslova BiH je informiralo Predsjedništvo BiH o pitanjima izbora sudija u Evropskom sudu za ljudska prava – Izvještaju sa 99. sastanka Upravnog odbora za ljudska prava (CDDH) Vijeća Evrope, od 28.11. do 1.12.2023. godine. Prema tom aktu, CDDH je raspravljao i o Nacrtu Izvještaja o pitanjima koja se odnose na Evropski sud za ljudska prava (ECHR). U Izvještaju se napominje važnost odabira samo onih kandidata koji u potpunosti ispunjavaju kriterije člana 21. stav 1. Evropske konvencije o ljudskim pravima, kako bi se osigurala pravičnost i transparentnost postupka. CDDH ponavlja važnost pune implementacije Smjernica o izboru kandidata za mjesto sudije Evropskog suda za ljudska prava, usvojene od strane Komiteta ministara Vijeća Evrope.

Zbog ovih, kao i niza drugih razloga, član Predsjedništva BiH dr. Denis Bećirović je zatražio da se Predsjedništvu BiH dostavi cjelovita informacija o radu Komisije za provođenje postupka za izbor za poziciju sudije u ime države Bosne i Hercegovine u Evropskom sudu za ljudska prava u Strazburu (ECHR) s prijedlogom zaključka o pokretanju procesa njegovog izbora. Temeljna odrednica djelovanja dr. Denisa Bećirovića je zalaganje za dosljedno poštivanje principa ustavnosti i zakonitosti, propisanih kriterija, te kriterija pravničke struke i nauke, koji kao takvi trebaju biti glavna vodilja u radu svih organa vlasti u Bosni i Hercegovini", zaključeno je u saopćenju iz kabineta ovog člana Predsjedništva naše države.

Podsjetimo, ranije danas je Istraga.ba objavila kako se "Bećirović priključio HDZ-u: Pokreće proceduru za uklanjanje Farisa Vehabovića, želi novog bh. sudiju u Strazburu. Bećirovićevi favoriti – Nedim Ademović i Neven Anđelić". Kako su istakli, sudija Vehabović već dvije godine je na udaru medija bliskih HDZ-u BiH, ali i zvaničnika stranke Dragana Čovića, zbog presude u slučaju Kovačević. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije