Presuda u slučaju 'Kovačević' – osnova za totalnu izmjenu ustavno-političkog režima u BiH

6
Radiosarajevo.ba
Presuda u slučaju 'Kovačević' – osnova za totalnu izmjenu ustavno-političkog režima u BiH
Foto: Photojoiner / Jasmin Mujanović i Bojan Šošić

Historijska presuda Europskog suda za ljudska prava u Strazburu po apelaciji dr. Slavena Kovačevića, savjetnika u Kabinetu predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Željka Komšića, izazvala je mnoštvo reakcija.

Podsjetimo, sud je utvrdio su povrijeđena prava apelanta u kontekstu glasanja za kandidate za državni Dom naroda i Predsjedništvo BiH prekršena.

Zanimljivo je da je dr. Kovačević ovakav prijedlog promjena predložio u intervjuu Radiosarajevo.ba u julu 2021. godine, koji možete pročitati OVDJE.

Sve veća podrška: Još jedna zemlja objavila da je kosponzor rezolucije o genocidu u Srebrenici

Sve veća podrška: Još jedna zemlja objavila da je kosponzor rezolucije o genocidu u Srebrenici

Historijski značaj

"Odluka je od historijskog značaja za građane  BiH, odnosno za borbu za reformu i liberalizaciju ustavnog sistema BiH", kaže za portal Radiosarajevo.ba politolog i stručnjak za međunarodne odnose s doktoratom na Sveučilištu York u Torontu, Jasmin Mujanović.

"Ova presuda ima značajno veću pravnu i političku težinu nego sve prethodne odluke ESLJP. Koliko god da će to biti teško ostvariti u stvarnom političkom životu, ova presuda nam nudi stvarnu i relevantnu pravnu osnovu za gotovo totalnu izmjenu ustavno-političkog režima u BiH ka realizaciji suštinskog 'evropskog' poredka u ovog državi. Sada je važno da svi relevantni politički akteri u BiH (re)orijentiraju svoje političke platforme oko cilja ostvarivanja ove presude", istakao je Mujanović za naš portal.

Dragan Bursać: 'Strazbur kaže da BiH MORA biti građanska, a Trojka bi da nastavi gutati žabe!'

Dragan Bursać: 'Strazbur kaže da BiH MORA biti građanska, a Trojka bi da nastavi gutati žabe!'

Član Predsjedništva Asocijacije nezavisnih intelektualaca "Krug 99" Bojan Šošić svojevremeno je upravo u razgovoru za naš portal nagovijestio da ulazimo u fazu 'pravnih bitaka',

Jer, kako je dodao, od ovako, moram to tako reći - nasađenih političkih struktura, ne možemo previše očekivati.

"Pitanje je da li smo ikad i mogli. Presuda Evropskog suda u slučaju 'Kovačević' - premda nam tek predstoji da vidimo službenu objavu - jasan je znak da je pravo neupitno na strani onih koji gaje viziju moderne, građanske države Bosne i Hercegovine. Međutim, mora svakome biti kristalno jasno da se sada više nego ikad, mora dići glas svih koji vole ovu zemlju da se konačno ozbiljne prione na implementiranje i ove i ranijih presuda Evropskog suda. To je tako upravo zbog nepovoljnih političkih okolnosti, a mislim tu prije svega na one čiji konci su najjači, a kojima je, nažalost ,stalo da se ovdje ništa zapravo ne riješi, već da se održi "stabilnost", što odgovara samo onima čija politika je ekspanzionistička, a to sasvim sigurno nije Bosna i nije nikad ni bila. Interes Bosne je da konačno evoluiramo. Za to postoje svi argumenti; pravda je na strani Bosne od osamostaljenja, a očito i pravo, ali nam o tome treba više svijesti", ocijenio je Šošić.

Dennis Gratz o presudi u slučaju 'Kovačević': Izvojevana je velika pobjeda za BiH

Dennis Gratz o presudi u slučaju 'Kovačević': Izvojevana je velika pobjeda za BiH

Država se gradi na principima

Ove presude su – rekao je Šošić - podsjetnici i miljokazi kamo trebamo ići:

"Država se gradi na principima. Eto ih u tim presudama, nikakva nam velika kreativnost ne treba. Mislim da je Gilbert Chesterton rekao da oni koji neće da imaju pravila (rules), ti će imati vladare (rulers). Mi konačno moramo prepoznati da nam ta pravila, ti principi, stoje pred očima, i nikome ne smijemo dozvoliti da se tim principima igra ili da njima mešetari. Ključ je zapravo cijelo vrijeme i stajao u dejtonskom Ustavu, a to je činjenica da se on poziva na Evropsku konvenciju za zaštitu ljudskih prava i temeljnih sloboda i na njene Protokole, tako da se u našoj zemlji ta prava imaju izravno primjenjivati. Štaviše, Dejtonski sporazum postulira Konvenciju kao nešto što u tom pogledu ima prioritet."

Nije lako biti građanin u ovoj zemlji

Drugo je pitanje  - dodao je - kako su vremenom razni vladari koje smo sebi dozvolili da imamo, dovodili do erozije i derogiranja tih prava i sloboda.

Željko Komšić: Ovo je pobjeda građanskog koncepta!

Željko Komšić: Ovo je pobjeda građanskog koncepta!

"Umjesto da se ustrojstvo naše zemlje harmonizira s Konvencijom, da se razriješe problemi koji zapravo cijelo vrijeme proizlaze iz interne inkonzistentnosti našeg Ustava, odnosno da se ono što u njemu stoji dovede u red samo sa sobom, dobili smo pristup političara kao da je riječ o švedskom stolu, a to su nažalost slijedila i rašomonska javna tumačenja, čak na razini vrlo vjerovatno namjernih pogrešnih prevoda nekih ključnih termina i izraza, ili njihovo lažno pojeftinjavanje i iskrivljavanje pod izgovorom štedljivosti u komuniciranju", kazao je Šošić, te zaključio:

"Nije lako biti građanin u ovakvoj zemlji, ti uslovi zaista ne samo da zbunjuju, već zaista raspamećuju. Mnogi odlaze u zemlje gdje Evropska konvencija zaista živi u praksi, ali za sve one koji nisu odustali od izgradnje svijetle budućnosti za ovaj prostor, svaka od presuda Evropskog suda je pozitivna ocjena tih stremljenja, kao novi svjetionik na putu za koji ne smijemo sumnjati da je ispravan. A oni akteri, ne samo domaći, već i strani, koji ostaju u sve hladnijoj i sve mračnijoj sjeni, valjda znaju da će se prije ili kasnije nasukati".

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (6)

/ Povezano

/ Najnovije