Kasim Trnka za Radiosarajevo.ba: Šta znači presuda u slučaju 'Kovačević'?

3
Radiosarajevo.ba
Kasim Trnka za Radiosarajevo.ba: Šta znači presuda u slučaju 'Kovačević'?
Foto: Dž. K. / Radiosarajevo.ba / Kasim Trnka

Europski sud goni bh. vlasti na to da prihvate europske vrijednosti i ustanove takav sistem vlasti, kaže u razgovoru za portal Radiosarajevo.ba ekspert za ustavno pravo, profesor Kasim Trnka povodom posljednje presude Europskog suda za ljudska prava u Strazburu.

Presuda je, kao što je poznato, donesena po apelaciji dr. Slavena Kovačevića, savjetnika u Kabinetu predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Željka Komšića, a sud je utvrdio su povrijeđena prava apelanta u kontekstu glasanja za kandidate za državni Dom naroda i Predsjedništvo BiH prekršena.

Zanimljivo je da je dr. Kovačević ovakav prijedlog promjena predložio u intervjuu Radiosarajevo.ba u julu 2021. godine, koji možete pročitati OVDJE.

Evo koji se horoskopski znakovi nikako ne podnose: Jedni drugima su u svakom pogledu trn u oku

Evo koji se horoskopski znakovi nikako ne podnose: Jedni drugima su u svakom pogledu trn u oku

Raširena diskriminacija

Profesor Trnka nas podsjeća da je Daytonski mirovni sporazum cjelokupno ustavno uređenje BiH uspostavio na dominantnoj poziciji tri konstitutivna naroda.

"Time je etničkoj komponenti dao prevagu ne samo u procesu organizacije države, već i procesu odlučivanja u institucijama. Onda samo imali konsekvence koje do sada imamo, a to je ustvari da imamo podjele, raširenu diskriminaciju po nacionalnoj osnovu, pored svih oblika diskriminacije.  Imamo niz konsekvenci koje prosto proizlaze iz samog koncepta Daytona", kaže Trnka za Radiosarajevo.ba.

Prva značajnija kritika daytonskog modela organiziranja bila je presuda 'Sjedić-Finci' iz 2009. da bi se u kasnijim presudama, također, potvrdilo da postoji diskriminacija onih koji se ne izjašnjavaju kao predstavnici konstitutivnih naroda.

"Postoji diskriminacija među samim konstitutivnim narodima, s obzirom na entitetsku pripadnost. Na kraju, pozicija građana dovedena u neravnopravan položaj. Posljednja presuda u slučaju 'Kovačević' je konsekventan stav Europskog suda počevši od 2009. do danas. Pokojni Svetozar Pudarić s istih pozicija je napadao ustavni poredak u BiH jer je Srbin u FBiH", stava je Trnka.

Je li moguće rješenje?

Sada šta zapravo presuda u slučaju 'Kovačević'?

"Znači, prije svega, kada se bude sad radilo na reformama izbornog sistema - HDZ vrši pritisak na svaki način, Hrvatska, također, a preko Zagreba i EU - da će zakonodavac morati ozbiljno da se pozabavi ovim pitanjem i da pokuša naći rješenje gdje će se isključiti svi oblici diskriminacije koje sam spominjao. To će biti težak posao, ali ne i nemoguć. Svakom zagarantirano pravo da bude poštovano", ukazuje Trnka.

Prema njegovim riječima, vlast od 2009. nije pokazala kompetencije, a ni volje da bilo šta preduzme da bi otklonila diskriminaciju.

"Samo se redale presude. A vlasti su igrnorisale te presude. Očigledno više neće moći. Pogotovo ako želimo realizovati pristupne pregovore sa EU. To se više neće moći  preskakati i odgađati, ma kako to tumače političke frakcije. Nominalno jesu za EU i 'europske vrijednosti', a zapravo se rade da ne primijene EU vrijednosti", zaključio je profesor Trnka.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (3)

/ Povezano

/ Najnovije