Slaven Kovačević: Svojim odlukama Schmidt će izvršiti udar na suverenitet BiH!

8
Faruk Vele
Slaven Kovačević: Svojim odlukama Schmidt će izvršiti udar na suverenitet BiH!
Foto: Privatni album / Slaven Kovačević

Dr. Slaven Kovačević, savjetnik člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željka Komšića u razgovoru za portal Radiosarajevo.ba komentirao je sadržaj nacrta mjera za Federaciju Bosne i Hercegovine koje je danas objavila TV N1, a koje će, navodno, nametnuti visoki predstavnik u Bosni i Hercegovini Christian Schmidt.

Kovačević najavljene odluke smatra spornim iz više razloga.

„Visoki predstavnik, ako je tačno ovo što se navodi kao tekst njegove buduće odluke, uspješno je ponizio državu Bosnu i Hercegovinu i njene građane, te potpuno blokirao svaki daljnji put prema Europskoj uniji i NATO savezu, tako što će svojom eventualnom odlukom unijeti elemente koji nisu dijelom 14 ključnih prioriteta iz Mišljenja Europske komisije niti onoga što smo se obavezali Programom reformi dostavljenom NATO-u“, priča Kovačević.

Objavljen snimak: Požar na mostu Počitelj, eksplodirao generator za struju

Objavljen snimak: Požar na mostu Počitelj, eksplodirao generator za struju

Ovo je spisak mjera koje će visoki predstavnik Schmidt nametnuti: Mijenja se Ustav FBIH?

Ovo je spisak mjera koje će visoki predstavnik Schmidt nametnuti: Mijenja se Ustav FBIH?

Istovremeno, dodao je savjetnik Željka Komšića, uradit će sve ono što osporavam u svojoj aplikaciji prema Europskom sudu za ljudska prava, a „odnosi se na postojanje diskriminacije u političkom sistemu Bosne i Hercegovine, koje se tiče aktivnog prava glasa, čime je izvršen direktan udar na demokraciju u Bosni i Hercegovini“.

„U normalnim sistemima, u normalnim državama, uvijek se prvo sačeka ishod sudskog odlučivanja, prije nego se poduzmu naredne radnje, što izgleda gospodina Scmidta uopće ne interesira, čime je napravio udar i na vladavinu prava“, ističe naš sagovornik, te nastavlja:

Izgleda da gospodin Schmidt namjerava dodatno osnažiti etničku diskriminaciju, gdje se uvodi neki novi element „etnički prag“ ili „etnički cenzus“ od 3% što je suprotno svim demokratski uređenim sistemima i europskoj demokratskoj praksi, gdje on jednom značajnom broju građana Bosne i Hercegovine namjerava oduzeti pasivno biračko pravo ili mogućnost kandidiranja i izbora u domove naroda, kako entitetske tako i državni Dom naroda. Time je obezvrijedio svih pet važećih presuda Europskog suda za ljudska prava“.

Smatra da su najavljene odluke visokog predstavnika iznimno opasne po državu BiH.

“Svojom odlukom, gospodin Schmidt će izvršiti i udar na suverenitet Bosne i Hercegovine, tako što će kroz izborni sistem, isporučiti dio suvereniteta susjednoj Hrvatskoj i ispuniti ono što je Međunarodni sud iz Haaga utvrdio kao elemente udruženog zločinačkog poduhvata i o čemu susjedna zemlja decenijama sanja. Imam informacije kako je sve ovo zapravo došlo iz Zagreba u ruke gospodina Schmidta, prilikom jedne nedavne posjete. To nije mala niti naivna stvar“, tvrdi Kovačević.

Najzad, posebno skandaloznim smatra da gospodin Schmidt, izgleda, namjerava legalizirati rezultate etničkog čišćenja, tako što uvodeći „etnički cenzus“ poručuje da u pojedinim dijelovima zemlje nema više dovoljno građana određene etničke pripadnosti, pa se onim preostalim zabranjuje učešće u izborima za domove naroda jer ih je premalo, što je stravična poruka jer će, očito, gospodin Schmidt samostalno proglasiti Aneks 7 okončanim. Nevjerovatno i nepromišljeno sa njegove strane.

DF: Schmidt ojačao diskriminaciju - suprotstaviti ćemo se svim sredstvima

DF: Schmidt ojačao diskriminaciju - suprotstaviti ćemo se svim sredstvima

„Dakle, svojom odlukom gospodin Schmidt će izvršiti udar na demokraciju, isporučiti dio suvereniteta Bosne i Hercegovine susjednim zemljama, osnažiti postojeću diskriminaciju tako što će negirati individualna ljudska prava kada vas nema najmanje 3%, razoriti i ovo malo vladavine prava jer ne prihvata postojanje „živih“ apelacija prema Ustavnom sudu Bosne i Hercegovine (predmet „Komšić“) i prema Europskom sudu za ljudska prava u Strazburu (predmet “Kovačević“) i legalizirati rezultate etničkog čišćenja, kroz indirektnu poruku da je Aneks 7. okončan“, rekao je Kovačević.

Ka kraju, što se tiče blokada, nije ih uopće otklonio, naprotiv, jako ih je osnažio!

„Nisam siguran kako bi se takva osoba više mogla nazvati prijateljem ove zemlje. Neka on svoju priču da će njegovim odlukama biti „zadovoljnih“ i „nezadovoljnih“ ostavi za malu djecu, jer ovo što on namjerava uraditi je nepopravljiva šteta Bosni i Hercegovini i njenim građanima. Na bazi toga, pozivam sve političke aktere u ovoj zemlji da redefiniraju svoj odnos prema gospodinu Schmidtu, jer u njegove dobre i iskrene namjere više nisam uopće uvjeren“, zaključio je Kovačević.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (8)

/ Povezano

/ Najnovije