Avdo Avdić o nacrtu Schmidtovih mjera: Ovo je uknjiživanje HDZ- a BiH u Ustav FBiH!

9
F.V.
Avdo Avdić o nacrtu Schmidtovih mjera: Ovo je uknjiživanje HDZ- a BiH u Ustav FBiH!
EPA-EFE / Christian Schmidt

Ovo je uknjiživanje HDZ-a u Ustav Federacije Bosne i Hercegovine, tim riječima je poznati bh. novinar Avdo Avdić opisao sadržaj nacrta mjera za Federaciju Bosne i Hercegovine koje je danas ekskluzivno objavila TV N1, a koje će, navodno, nametnuti visoki predstavnik u Bosni i Hercegovini Christian Schmidt.

Avdić je među prvima pisao o mogućnosti da Schmidt usvoji bitne odredbe koji se dotiču Izbornog zakona BiH odnosno funkcioniranja sistema u većem bh. entitetu, što je mnoge ovih dana izenadilo.

Portal Radiosarajevo.ba je u međuvremenu kontaktirao Ured visokog predstavnika, ali su tamo opovrgnuli "da su medijima slali bilo što". No, nisu ni potvrdili, a ni demantirali sadržaj objavljenog.

Maestralni Džanan Musa vodio Real Madrid do prve pobjede u play-offu

Maestralni Džanan Musa vodio Real Madrid do prve pobjede u play-offu

Evo zašto Avdić smatra da je ovo „uknjiživanje HDZ-a u Ustav“.

Ovo je spisak mjera koje će visoki predstavnik Schmidt nametnuti: Mijenja se Ustav FBIH?

Ovo je spisak mjera koje će visoki predstavnik Schmidt nametnuti: Mijenja se Ustav FBIH?

„Dom naroda FBiH će, kao i do sada, odlučivati, u punom kapacitetu. Dakle, svi zakoni će ići na glasanje u oba doma Parlamenta FBiH. Ako ostane na snazi katalog za koji se može pokrenuti pitanje zaštite vitalnog nacionalnog interesa, a katalog je u Ustavu FBiH, onda će i dalje 2/3 kluba naroda moći pokrenuti pitanje vitalnog interesa za svako pitanje.

Drugo, vitalni nacionalni interes proteklih godina nije bio uzrok blokada. To je bio isključivo način izbora predsjednika i potpredsjednika FBiH“, komentira Avdić.

Međutim, Avdić smatra da je ključna stvar nešto drugo.

„Ako se uvede cenzus, a to je tri posto, USK i BPK će ostati bez Hrvata u Domu naroda FBiH, bez obzira na to da li su izabrani ili ne u skupštinu kantona. Prema tom izračunu, dva Hrvata će dati Zeničko-Dobojskog. Ali to ništa ne znači, jer će Klub Hrvata odmah u prvom krugu, sa osam ruku, kandidirati (pot)predsjednika FBiH. Ako se drugi krug računa samo za onaj Klub naroda koji nije uspio skupiti osam potpisa za svog kandidata, onda će Klub Hrvata, zahvaljujući cenzusu od tri posto, uvijek delegirati HDZ-ovog kandidata za predsjednika FBiH i druge stranke neće imati nikakvu šansu. U tom slučaju HDZ postaje – neminovnost“, ističe sagovornik portala Radiosarajevo.ba.

Na koncu konstatira da zahvaljujući cenzusu od tri posto SNSD može postati bitan faktor u Federaciji BiH.

„Jer će većina delegata iz Kluba Srba uvijek biti predložena iz Kantona 10, gdje je, zapravo, federalna baza SNSD-a. To znači da su Milorad Dodik i Dragan Čović postali nezaobilazan faktor i u Federaciji“, zaključuje Avdić.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (9)

/ Povezano

/ Najnovije