Izetbegović o Schmidtovim potezima: Ima dva cilja

8
Radiosarajevo.ba
Izetbegović o Schmidtovim potezima: Ima dva cilja
Foto: Dž. K. / Radiosarajevo.ba / Bakir Izetbegović

Predsjednik SDA Bakir Izetbegović danas se još jednom osvnuo na svoj jučerašnji razgovor sa Christianom Schmidtom, rekavši da visoki predstavnik u BiH ima dva cilja.

Prvi je da pomogne transparentnost procesa, integritet izbornog procesa i to je dobrodošlo i ima podršku SDA da to uradi. Drugi je da usvoji takozvane mehanizme deblokade FBiH koji su kreirani u Neumu i koje smo mi svi prihvatili, uključujući i gospodina Čovića.

I to može da uradi, a preko toga mislim da Schmidt neće ići niti bi trebao ići. Dirati Ustav FBiH i zabraniti eventualno onima koji su manjine u pojedinim kantonima da budu predstavljeni u Domu naroda nije u redu. Konstitutivni narodi koji čine manjine u nekim kantonima, upravo oni treba da brane vitalni nacionalni interes, njima je upravo mjesto u Domu naroda”, poručio je danas lider SDA.

Izetbegović u Stuttgartu: Mi koji volimo BiH nikad nismo bili jači faktor

Izetbegović u Stuttgartu: Mi koji volimo BiH nikad nismo bili jači faktor

Izetbegović boravi u Kozarcu u Potočarima gdje je danas klanjana dženaza za 16 prijedorskih žrtava. Tom prilikom je novinarima izjavio da se da se genocid nije desio samo u Srebrenici.

“Mislim da je iz ovoga kraja 50.000 Bošnjaka otjerano, samo je hiljadu dočekalo kraj rata. Dakle, cilj je bio etničko čišćenje, i genocid je užasno lice pokazao upravo ovdje", napadi na žene, na djecu, na starce”, naveo je Izetbegović.

Dodao je da se genocid nije ponovio samo u ovome ratu.

“Dakle, i u Drugom svjetskom ratu i svaki put kad je bila kriza, kada nije bilo jake države, kada je bio rat, na žalost, dio naših komšija se digao na Bošnjake i to treba kazati, ne treba se ustručavati. Dio naših komšija su zlikovci i svaki put kad mogu, oni će to ponoviti”, kazao je Izetbegović.

Po njegovim riječima, ovdje, u ovome kraju, u Podrinju nema porodice koja ne pamti da im je komšija napravio zlo, „i to je tako“.

“Jedini način da se takve stvari zaustave, da se više nikada ne ponove, jeste biti snažan, moći to zaustaviti. Ne treba se ni u šta drugo uzdati nego u vlastitu snagu i u snagu asocijacija unutar kojih treba da bude snažna država BiH. Dakle, država koja će da suzi prostor zlikovcima koji će, na žalost, vjerovatno do sudnjeg dana biti tu oko nas”, kazao je Izetbegović, prenosi N1

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (8)

/ Povezano

/ Najnovije