Ambasador Njemačke u BiH: "Glas Denisa Bećirovića se veoma uvažava u Berlinu"

9
Radiosarajevo.ba
Ambasador Njemačke u BiH: "Glas Denisa Bećirovića se veoma uvažava u Berlinu"
Foto: Kabinet Denisa Bećirovića / Fitchen i Bećirović danas na sastanku

Član Predsjedništva BiH dr. Denis Bećirović razgovarao je danas, 19. januara, u Sarajevu s ambasadorom Savezne Republike Njemačke Thomasom Fitschenom.

Tokom sadržajnog i prijateljskog razgovora ambasador Fitschen je istakao da se glas dr. Denisa Bećirovića veoma uvažava u Berlinu i da je on jedan od najvažnijih sagovornika Savezne Republike Njemačke.

O tome svjedoče i nedavni razgovori koje je dr. Bećirović imao s čelnicima Savezne Republike Njemačke. Njemački ambasador je poručio da će Savezna Republika Njemačka nastaviti s podrškom našoj zemlji i da ostaje jedan od glavnih zagovornika evropskog puta Bosne i Hercegovine.

Predrag Kojović: "Mogli smo biti odlični đaci, sada molimo za dodatni rok"

Predrag Kojović: "Mogli smo biti odlični đaci, sada molimo za dodatni rok"

Ambasador Savezne Republike Njemačke Thomas Fitschen je naglasio da je neupitna podrška njegove zemlje Bosni i Hercegovini.

Član Predsjedništva BiH dr. Denis Bećirović zahvalio se na snažnoj podršci koju Savezna Republika Njemačka pruža našoj zemlji u reformskim procesima i na putu ka punopravnom članstvu u EU i NATO. Istaknuto je da ta podrška doprinosi provođenju potrebnih reformi u društvu, unapređenju infrastrukture, poslovnog okruženja i jačanju demokratije i pravne države u Bosni i Hercegovini. Konstatirano je da se Savezna Republika Njemačka mnogo puta dokazala kao istinski prijatelj Bosne i Hercegovine.

Tokom razgovora, dr. Bećirović je naglasio da je Savezna Republika Njemačka najvažniji vanjskotrgovinski partner Bosne i Hercegovine.

Član Predsjedništva BiH dr. Denis Bećirović podsjetio je i na važan razgovor s kancelarom Savezne Republike Njemačke Olafom Scholzom prošlog mjeseca u Berlinu. Tom prilikom je istaknuto da su odnosi dvije zemlje vrlo dobri i prijateljski, a kancelar Scholz je tada također rekao da je Savezna Republika Njemačka jedan od glavnih zagovornika evropskog puta Bosne i Hercegovine.

Između ostalog, ukazano je na važnost Savezne Republike Njemačke kao aktivnog učesnika u procesu približavanja Zapadnog Balkana EU. Njemačka je pokrenula Berlinski proces s ciljem poboljšanja i intenziviranja regionalne saradnje kako bi se ubrzalo povezivanje regije sa EU. U tom kontekstu Berlinski proces je usmjeren na oblasti razvoja infrastrukture, poslovanja, regionalne razmjene mladih i nauke, saopćeno je iz kabineta Denisa Bećirovića.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (9)

/ Povezano

/ Najnovije