Bećirović za The Washington Times, poslao poruku Zapadu: "Ne dozvolimo ponavljanje genocida"

24
Radiosarajevo.ba
Bećirović za The Washington Times, poslao poruku Zapadu: "Ne dozvolimo ponavljanje genocida"
Foto: Predsjedništvo BiH / Denis Bećirović

U uticajnom američkom listu The Washington Times član Predsjedništva BiH dr. Denis Bećirović prezentira ocjene i stavove o aktuelnoj političkoj i sigurnosnoj situaciji u Bosni i Hercegovini i regiji Zapadnog Balkana.

U nastavku teksta u cijelosti prenosimo saopćenje dr. Denisa Bećirovića, člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine.

"Paralelno sa početkom ruske agresije na Ukrajinu bh. entitet Republika Srpska je pokrenuo aktivnosti koje od tada ozbiljno prijete miru na zapadnom Balkanu.

Video porodice Isak iz Srebrenice izazvao brojne komentare na društvenim mrežama

Video porodice Isak iz Srebrenice izazvao brojne komentare na društvenim mrežama

U koordinaciji sa Moskvom, lideri RS napadaju na temeljne odredbe Dejtonskog mirovnog sporazuma. Kampanja zastrašivanja je u posljednje vrijeme intenzivirana do stepena u kojem se Bosna i Hercegovina sada suočava sa zastrašujućim prijetnjama obnavljanja oružanog nasilja – nešto što SAD i NATO ne smiju dozvoliti.

Predsjednik entiteta RS prijeti da će upotrebom sile opkoliti i zauzeti kasarne legalnih Oružanih snaga BiH. Takva ratnohuškačka retorika, zajedno sa opasnom militarizacijom unutar RS, mogla bi imati teške posljedice koje bi ugrozile mir u ovom dijelu Evrope.

Denis Bećirović: 'SAD je dokazani prijatelj i saveznik BiH'

Denis Bećirović: 'SAD je dokazani prijatelj i saveznik BiH'

SAD i UK su svjesni ove opasnosti. Oni su nametnuli sankcije g. Dodiku i drugim čelnicima RS navodeći da "opasna antidejtonska i nacionalistička politika lidera entiteta RS narušava domaći i regionalni mir, podstiče etničku mržnju i poricanje genocida".

Evropska unija je također oprezna. Zastupnici Evropskog parlamenta su usvojili rezoluciju pozivajući ministre vanjskih poslova svih EU država članica da podrže nametanje čvrstih sankcija g. Dodiku i drugim liderima RS zbog kršenja Dejtonskog sporazuma.

Ruska Federacija, putem entiteta RS, pokušava skrenuti pažnju Zapada s Ukrajine na regiju zapadnog Balkana. Zbog otvorene proruske politike čelnika entiteta RS ovaj dio Evrope, uz Ukrajinu, je najslabija tačka u euroatlantskoj sigurnosnoj arhitekturi.

O direktnom miješanju Rusije u unutrašnje prilike nezavisne i suverene države Bosne i Hercegovine i snažnoj podršci proruskim političarima najbolje svjedoči nedavna izjava ruskog ambasadora u Bosni i Hercegovini, koji je javno rekao: da je g. Dodik "jedan od najvećih prijatelja Rusije. On je tokom posljednjih godina posjetio Rusiju više od 20 puta. Svaki njegov dolazak je pažljivo pripreman radi postizanja novih sporazuma, kao i realizacije usaglašenih dogovora." Ova izjava, kao i brojni drugi dokazi, jasno govore o pokušajima destabilizacije Bosne i Hercegovine prema direktnim instrukcijama iz Moskve.

Denis Bećirović u uticajnom američkom listu The Washington Time

Zapad treba hitno reagovati prije nego što situacija eskalira

SAD su dokazani prijatelj multietničke Bosne i Hercegovine. Kao član Predsjedništva BiH zahvaljujem se SAD na svemu što su učinile i čine za mir i sigurnost svih građana moje zemlje.

SAD u kontinuitetu pružaju podršku stabilnosti i ekonomskom napretku naše države. Jedino snažan i jedinstven odgovor Zapada i demokratskih snaga u Bosni i Hercegovini garantiraju da proruski separatisti neće ugroziti mir.

Dejtonski sporazum je jedan od pet najuspješnijih mirovnih sporazuma od završetka Drugog svjetskog rata do danas. SAD i druge zapadne zemlje su u postdejtonskom periodu u Bosnu i Hercegovinu uložile više od 50 milijardi američkih dolara.

Bosna i Hercegovina i regija su pred izborom između politike destabilizacije i očuvanja mira. Ako se na otvorene pokušaje destruiranja Dejtonskog mirovnog sporazuma konkretno ne reagira, sljedeća faza će dovesti do neminovne destabilizacije ne samo Bosne i Hercegovine, već i cijele regije.

Denis Bećirović poslao poruku europskim političarima: "Stanje je ekstremno ozbiljno"

Denis Bećirović poslao poruku europskim političarima: "Stanje je ekstremno ozbiljno"

Zapad može i mora spriječiti širenje sukoba u Ukrajini i izbijanje konflikta na zapadnom Balkanu.

Ohrabrujuće je da je nakon nedavne prijetnje g. Dodika da će se Republika Srpska otcijepiti od Bosne i Hercegovine - James O'Brien, pomoćnik državnog sekretara za evropska i evroazijska pitanja i jedan od autora Dejtonskog mirovnog sporazuma, dao preciznu izjavu da u sporazumu !ne postoji pravo na secesiju i SAD će djelovati ukoliko bilo ko proba promijeniti taj bazni element Dejtona."

NATO je uspostavio mir 1995. i ima mandat da zaštiti Dejtonski mirovni sporazum

U Općem okvirnom sporazumu za mir u Bosni i Hercegovini, u okviru Aneksa 1-A, sadržan je i sporazum o vojnim aspektima mirovnog rješenja. Na temelju rezolucije Vijeća sigurnosti UN broj 1031, NATO-u je dodijeljen mandat za provedbu vojnih aspekata Dejtonskog mirovnog sporazuma.

Prema sporazumu NATO ima mandat da osigura mir, nezavisnost, suverenitet i teritorijalni integritet Bosne i Hercegovine. NATO također ima zadatak da zaustavi sve destruktivne snage koje predstavljaju prijetnju Dejtonskom mirovnom sporazumu.

Imajući u vidu ozbiljnu opasnost s kojom se suočava region, kao i strateški značaj pojedinih dijelova naše države, adekvatan odgovor Zapada bio bi brzo raspoređivanje NATO trupa na neke strateške tačke u Bosni i Hercegovini.

Ambasador Murphy kategoričan: SAD neće dozvoliti ugrožavanje mira i nezavisnosti BiH

Ambasador Murphy kategoričan: SAD neće dozvoliti ugrožavanje mira i nezavisnosti BiH

Ne dozvolimo ponavljanje genocida i zločina protiv čovječnosti

Najviši sudovi Ujedinjenih nacija pravosnažno su presudili da je u Srebrenici 1995. počinjen genocid nad Bošnjacima i to u "Sigurnoj zoni Ujedinjenih nacija". Presude jasno preciziraju da su genocid počinili vojska, policija i politički vrh Republike Srpske.

Osim genocida, širom Bosne i Hercegovine počinjeni su ratni zločini i drugi zločini protiv čovječnosti.

Glorificiranje osuđenih ratnih zločinaca i povratak njihovoj zločinačkoj ideologiji i politici predstavlja kršenje međunarodnog prava i grubu provokaciju za civilizirani svijet.

Nažalost, sljedbenici iste ideologije i politike koja je odgovorna za genocid ponovo prijete miru u Bosni i Hercegovini i regiji", saopćeno je iz Predsjedništva BiH.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (24)

/ Povezano

/ Najnovije