Denis Bećirović iz Srebrenice poslao snažnu poruku povodom obilježavanja neustavnog 9. januara

9
Radiosarajevo.ba
Denis Bećirović iz Srebrenice poslao snažnu poruku povodom obilježavanja neustavnog 9. januara
Foto: Predsjedništvo BiH / Denis Bećirović i delegacija iz Sarajeva u Srebrenici

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Denis Bećirović je na dan kada se obilježava neustavni 9. januar u Banjoj Luci odlučio posjetiti Srebrenicu. 

Objavu Denisa Bećirovića prenosimo u cijelosti: 

"Danas sam u Potočarima razgovarao s predstavnicima Udruženja Pokret 'Majke enklava Srebrenica i Žepa' i Udruženja žrtava i svjedoka genocida.

Regiji u Rusiji prijeti velika katastrofa: Putin sazvao hitan sastanak i ostao iznenađen

Regiji u Rusiji prijeti velika katastrofa: Putin sazvao hitan sastanak i ostao iznenađen

Nakon razgovora s predstavnicima Udruženja, u mezarju Memorijalnog centra u Potočarima položio sam cvijeće i odao počast žrtvama genocida.

Obilježavanje 9. januara 1992. je uzaludni pokušaj negiranja ustavnopravne činjenice da je bh. entitet RS administrativno-teritorijalna jedinica unutar nezavisne, suverene, nedjeljive i međunarodno priznate države Bosne i Hercegovine. Entitet RS egzistira unutar bosanskohercegovačke države od datuma potpisivanja Dejtonskog mirovnog sporazuma. Ustavom BiH je jasno propisano da kontinuitet ima samo Bosna i Hercegovina. Entiteti nemaju kontinuitet i nikakvi nelegalni praznici ne mogu promijeniti tu činjenicu.

Denis Bećirović i delegacija iz Sarajeva u Srebrenici
Foto: Predsjedništvo BiH: Denis Bećirović i delegacija iz Sarajeva u Srebrenici

Politika razdvajanja bosanskohercegovačkih naroda i stvaranja paradržave na tlu države Bosne i Hercegovine bila je u potpunoj suprotnosti s domaćim pravnim sistemom i međunarodnim pravom. Deveti januar nije datum za slavljenje. To je jedan od najcrnjih datuma koji je označio početak provođenja jedne užasne politike koja je rezultirala zločinima protiv čovječnosti i drugim zločinima, a kulminirala je 1995. kada je počinjen i genocid nad Bošnjacima. To su nesporne činjenice koje su utvrđene presudama sudova Ujedinjenih nacija.

Najviši pravni akt Bosne i Hercegovine nije 1992. propisivao nikakvo pravo na samoopredjeljenje etničkim zajednicama u Bosni i Hercegovini. Zato je antiustavno okupljanje sljedbenika pravosnažno presuđenih ratnih zločinaca Karadžića, Krajišnika, Mladića i drugih 9. januara 1992. bio čin bezakonja i nasilja nad pravnim poretkom.Nadležni organi su utvrdili da 9. januar kao datum praznovanja ne iskazuje zajedničke vrijednosti svih naroda i građana, tj. da ne predstavlja simbol kolektivnog zajedničkog sjećanja koji može doprinijeti jačanju kolektivnog identiteta, jer simbolizira samo jedan, srpski narod, i jer je donesen bez pristanka svih naroda i građana.

Istovremeno, pozivam sve nadležne vlasti u Bosni i Hercegovini, da u vršenju svojih ustavnih i zakonom određenih nadležnosti, osiguramo da u multietničkoj i multikonfesionalnoj Bosni i Hercegovini, multietnički sastav entiteta bude primijenjen kao relevantno činjenično stanje u odnosu na praznike koji imaju simboličko značenje, jer suprotno tome, proslavljanje svjetovnog praznika na datum koji je isključivo vezan za jedan narod, organiziranje crkvenih svečanosti i slavljenje krsne slave RS istog tog datuma, sa isključivo jednom religijskom skupinom i jednim narodom, predstavlja nedozvoljenu diskriminaciju drugih naroda i socijalnih grupa bez opravdanog i legitimnog cilja, kako je to utvrdio i Ustavni sud BiH u svojoj konačnoj i obavezujućoj odluci o dopustivosti i meritumu broj: U-3/13 od 26. novembra 2015. godine.

🇧🇦 Danas sam u Potočarima razgovarao s predstavnicima Udruženja Pokret „Majke enklava Srebrenica i Žepa“ i Udruženja žrtava i svjedoka genocida. Nakon razgovora s predstavnicima Udruženja, u mezarju Memorijalnog centra u Potočarima položio sam cvijeće i odao počast žrtvama genocida. Obilježavanje 9. januara 1992. je uzaludni pokušaj negiranja ustavnopravne činjenice da je bh. entitet RS administrativno-teritorijalna jedinica unutar nezavisne, suverene, nedjeljive i međunarodno priznate države Bosne i Hercegovine. Entitet RS egzistira unutar bosanskohercegovačke države od datuma potpisivanja Dejtonskog mirovnog sporazuma. Ustavom BiH je jasno propisano da kontinuitet ima samo Bosna i Hercegovina. Entiteti nemaju kontinuitet i nikakvi nelegalni praznici ne mogu promijeniti tu činjenicu. Politika razdvajanja bosanskohercegovačkih naroda i stvaranja paradržave na tlu države Bosne i Hercegovine bila je u potpunoj suprotnosti s domaćim pravnim sistemom i međunarodnim pravom. Deveti januar nije datum za slavljenje. To je jedan od najcrnjih datuma koji je označio početak provođenja jedne užasne politike koja je rezultirala zločinima protiv čovječnosti i drugim zločinima, a kulminirala je 1995. kada je počinjen i genocid nad Bošnjacima. To su nesporne činjenice koje su utvrđene presudama sudova Ujedinjenih nacija. Najviši pravni akt Bosne i Hercegovine nije 1992. propisivao nikakvo pravo na samoopredjeljenje etničkim zajednicama u Bosni i Hercegovini. Zato je antiustavno okupljanje sljedbenika pravosnažno presuđenih ratnih zločinaca Karadžića, Krajišnika, Mladića i drugih 9. januara 1992. bio čin bezakonja i nasilja nad pravnim poretkom. Nadležni organi su utvrdili da 9. januar kao datum praznovanja ne iskazuje zajedničke vrijednosti svih naroda i građana, tj. da ne predstavlja simbol kolektivnog zajedničkog sjećanja koji može doprinijeti jačanju kolektivnog identiteta, jer simbolizira samo jedan, srpski narod, i jer je donesen bez pristanka svih naroda i građana. Istovremeno, pozivam sve nadležne vlasti u Bosni i Hercegovini, da u vršenju svojih ustavnih i zakonom određenih nadležnosti, osiguramo da u multietničkoj i multikonfesionalnoj Bosni i Hercegovini, multietnički sastav entiteta bude primijenjen kao relevantno činjenično stanje u odnosu na praznike koji imaju simboličko značenje, jer suprotno tome, proslavljanje svjetovnog praznika na datum koji je isključivo vezan za jedan narod, organiziranje crkvenih svečanosti i slavljenje krsne slave RS istog tog datuma, sa isključivo jednom religijskom skupinom i jednim narodom, predstavlja nedozvoljenu diskriminaciju drugih naroda i socijalnih grupa bez opravdanog i legitimnog cilja, kako je to utvrdio i Ustavni sud BiH u svojoj konačnoj i obavezujućoj odluci o dopustivosti i meritumu broj: U-3/13 od 26. novembra 2015. godine. Na isti način očekujem i preduzimanje adekvatnih mjera od strane Ureda visokog predstavnika u Bosni i Hercegovini.

Posted by Dr. Denis Bećirović on Tuesday, January 9, 2024

Na isti način očekujem i preduzimanje adekvatnih mjera od strane Ureda visokog predstavnika u Bosni i Hercegovini.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (9)

/ Povezano

/ Najnovije