Davor Gjenero o izborima u BiH: Najveći gubitnicu su Izetbegović i Milanović, Dodik preživio

10
Radiosarajevo.ba
Davor Gjenero o izborima u BiH: Najveći gubitnicu su Izetbegović i Milanović, Dodik preživio
Foto: N1 / Davor Gjenero

Poznati hrvatski politolog i politički analitičar, Davor Gjenero, smatra da su predsjendik Stranke demokratske akcije (SDA) Bakir Izetbegović, kao i predsjendik Hrvatske Zoran Milanović, najveći gubitnici Općih izbora u Bosni i Hercegovini.

Bakir se preigrao

U razgovoru za Radiosarajevo.ba, Gjenero je komentirao do sada poznate rezultate izbora.

„Najveći gubitnik izbora, osobno, je Bakir Izetbegović. Prema nekim interpretacijama ispada da se „preigrao” i osiguravanjem glasova za svog partnera Željka Komšića, pojeo vlastito biračko tijelo. Izbori za člana Predsjedništva iz reda bošnjačkog naroda ovog puta su bili doista kompetitivni, a oni za izbor člana iz reda hrvatskog naroda zapravo nisu“, kazao je Gjenero za Radiosarajevo.ba.

Majke Srebrenice primile Ukrajinke u Potočarima: Razgovarale o gubitku najmilijih

Majke Srebrenice primile Ukrajinke u Potočarima: Razgovarale o gubitku najmilijih

Davor Gjenero: Zoran Milanović sramoti Hrvatsku, ovo radi za Kremlj!

Davor Gjenero: Zoran Milanović sramoti Hrvatsku, ovo radi za Kremlj!

Prema njegovim riječima, Borjana Krišto se svjesno žrtvovala za ambicije Dragana Čovića, lidera Hrvatske demokratske zajendice (HDZ) BiH.

Borjana Krišto, za koju se znalo da antagonizira Bošnjake podjednako kao i Čović (više to čini možda samo Željana Zovko), u ovu je trku od strane Čovića i HDZ-a BiH poslana je da izgubi, kako bi Čović bio pobjednik. Naime, da je u izbornu trku ušao netko poput gradonačelnika Mostara Maria Kordića ili neki umjereni koncilijantni političar, koji je prihvatljiv Sarajevu, Čović bi izgubio znatan dio političke moći“, ocijenio je.

Ovako, ističe sagovornik portala Radiosarajevo.ba, Čović može govoriti da je su Hrvati u BiH žrtva lošeg izbornog zakona, a da je on ostvario izborni rezultat bolji nego ikad.

„Ipak, njegov trijumf je ograničen, zbog utjecaja izbornih rezultata na scenu u Hrvatskoj. Najveći gubitnik ovih izbora u Hrvatskoj je predsjednik Milanović, čiji je radikalizam poražen, a zbog intervencije Schmidta „bosansko-hercegovačka politika” premijera Plenkovića pokazala se uspješnijom. To znači da u budućnosti Čoviću ostaje manje manevarskog prostora, da će u većoj mjeri biti zavisan o Plenkoviću i da će manje moći računati na potporu radikala Milanovića. To je posebno važno zbog obveze da šest mjeseci nakon uspostave institucija moraju početi razgovori o cjelovitoj promjeni izbornog zakonodavstva u BiH“, stava je Gjenera.

Nadalje, prema Gjeneru, najveći gubitnik ovih izbora u Hrvatskoj je predsjendik Milanović, čiji je radikalizam poražen.

„A zbog intervencije Schmidta „bosansko-hercegovačka politika” premijera Plenkovića pokazala se uspješnijom. To znači da u budućnosti Čoviću ostaje manje manevarskog prostora, da će u većoj mjeri biti zavisan o Plenkoviću i da će manje moći računati na potporu radikala Milanovića. To je posebno važno zbog obveze da šest mjeseci nakon uspostave institucija moraju početi razgovori o cjelovitoj promjeni Izbornog zakonodavstva u BiH“, ističe Gjenero.

Davor Gjenero: Čović i Milanović žele obnoviti „Švercer Bosnu“!

Davor Gjenero: Čović i Milanović žele obnoviti „Švercer Bosnu“!

Vučić se htio riješiti Dodika

Nadalje, smatra da je jedini uspjeh za Milanovića činjenica da je Milorad Dodik, kojeg se režim Aleksandra Vučića u Beogradu pokušao riješiti na izborima (sjetite se uhićenja operativaca SNS-a koji su nastojali korumpirati proces i novcem iz Srbije pridonijeti pobjedi Dodikove konkurentice), ipak „preživio” izbore!

Ruski igrač od velikog povjerenja ostaje na terenu, Vučiću ostaju dva kamenčića u cipeli, onaj koji proizlazi iz činjenice da mu je u tijelu Srba u BiH Dodik svojevrstan rival, ali i onaj koji proizlazi iz igre što je protiv Vučića uz pomoć Dodika igra moskovski hazjajin Vladimir Putin“, smatra on, te nastavlja:

„Porazom Izetbegovića propada Dodikova kombinacija o preuređivanju BiH uz medijaciju turskog predsjednika Erdogana, predsjednika Srbije Vučića i Hrvatske Milanovića. Ako bi Izetbegović pristao na takvu igru, on više za nju nema legitimiteta pored Denisa Bećirovića, a na njegovu suradnju niti Milanović, niti Vučić, pa niti Erdogan ne mogu računati“.

Gjenero je dodao kako je činjenica da je Visoki predstavnik Christian Schmidt u izbornoj noći nametnuo promjene izbornog zakonodavstva i Ustava u vrlo uskom segmentu djelovanja Doma naroda, bilo pomalo iznenađujuće.

„Ali čini se da ta odluka govori o Schmidtovoj političkoj i upravljačkoj vještini. Nije bit reforme „zaštita interesa hrvatskog naroda”, kao što se to uglavnom interpretira u Hrvatskoj, nego, s jedne strane, ograničavanje mogućnosti blokada u sustavu, a s druge politička pluralizacija“, zaključio je.

Kritike CIK-u

Politički analitičar poznat u regiji kritizirao je rad Centralne izborne komisije (CIK) BiH.

„Najupečatljivija dimenzija izbornog procesa u BiH je degradacija institucija, prije svega Centralne izborne komisije. U vrijeme dok je Vehid Šehić vodio CIK, to je bila respektabilna institucija koja je garantirala preglednost i vjerodostojnost izborih procedura, a očito je da današnji saziv CIK nije dorastao svom zadatku, što je vrlo opasno za demokratski poredak“, rekao je Gjenero.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (10)

/ Povezano

/ Najnovije