Davor Gjenero: Zašto se Čović vratio partnerstvu s Dodikom?

0
F. V.
Davor Gjenero: Zašto se Čović vratio partnerstvu s Dodikom?
Foto: Dž. K. / Radiosarajevo.ba / Dragan Čović i Milorad Dodik

Predsjednik HDZ BiH i predsjedavajući Doma naroda BiH Dragan Čović obratio se danas poslanicima Narodne skupštine entiteta RS, u svojstvu gosta.

Čović je rekao da mu je čast što je odgovorio na poziv Nedeljka Čubrilovića i Milorada Dodika da dođe u NSRS i "kaže riječi svima u RS". Poručio je Srbima da "čuvaju RS", ali da drže otvorena vrata za ostale narode u tom bh. entitetu RS.

Zanimljivo je da se Čović nije osvrtao na sve tegobe kroz koje su prolazili bh. Hrvati, povratnici u RS, kao i predstavnici Katoličke crkve, zajedno sa Bošnjacima.

Završen štrak u osnovnim školama u Kantonu Sarajevo: Sindikat najavio naredne korake

Završen štrak u osnovnim školama u Kantonu Sarajevo: Sindikat najavio naredne korake

Otud se ovaj čin na simboličan način smatra tek podrškom Dodiku i njegovoj politici!

Poznati hrvatski politolog i politički analitičar Davor Gjenero za  portal Radiosarajevo.ba komentira poteze lidera HDZBiH.

"Činilo se da nakon susreta hrvatskog premijera [Andreja] Plenkovića s gospodinom [Bakirom] Izetbegovićem, a pogotovo nakon što je Bidenova administracija uvela sankcije zbog korupcije protiv [Milorada] Dodika i njegovih sljedbenika, koje na neki način prati i Europska komisija, Dragan Čović uspostavlja distancu prema Dodiku, pa se zato novi Čovićev potez čini neočekivanim", kazao je Gjenero za Radiosarajevo.ba.

Valja znati, dodaje on, da je s jedne strane Čović pod pritiskom Vlade RH da ustraje u pregovorima.

"Ali, tako da ga Predsjednik Milanović potiče da ih opstruira, kako bi propala združena europsko-američka inicijativa propala i kako bi se euro-atlantski utjecaj što više potisnuo iz BiH, te istovremeno povećao utjecaj Putinove Rusije i njegovih partnera", smatra Gjenero.

Gjenero tvrdi da se "Milanović vidi u partnerstvu s Vučićem i Erdoganom u pregovorima o svojevrsnom razdruživanju BiH".

"Otud ponovno vraćanje Čovića partnerstvu s Dodikom, iako se činilo da je Čović procijenio da ta suradnja za njega osobno postaje suviše opasna", zaključio je Gejnero.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije