Čović s govornice u NSRS poslao poruku: Srbi, čuvajte RS, ali ostavite vrata...

0
Radiosarajevo.ba
Čović s govornice u NSRS poslao poruku: Srbi, čuvajte RS, ali ostavite vrata...
Foto: RAS Srbija / Čović na sjednici NSRS

Predsjednik HDZ BiH i predsjedavajući Doma naroda BiH, Dragan Čović, obratio se poslanicima Narodne skupštine RS, u svojstvu gosta.

Čović je rekao da mu je čast što je odgovorio na poziv Čubrilovića i Dodika da dođe u NSRS i "kaže riječi svima u RS".

"Bilo je puno onih koji su me zamolili da dođem, ali i puno onih koji su mi rekli da ne idem. Ali iznenadiće vas jedna činjenica, kada smo razgovarali o Izbornom zakonu BiH, bio sam u društvu međunarodnih predstavnika gdje su upravo oni sugerisali Izetbegoviću da dođe ovdje" otkrio je Čović.

Vojin Mijatović o Dodikovom mitingu: "Prođe još jedan performans oligarhije, a šta dalje junaci?"

Vojin Mijatović o Dodikovom mitingu: "Prođe još jedan performans oligarhije, a šta dalje junaci?"

On je rekao da BiH odavno nije pravna država, a i ono malo što funkcioniše na nivou BiH, pretvara se u predstavljanje opcije jednog naroda, a ne kako je po Ustavu BiH.

"To su razlozi zbog kojih danas imamo bremenito stanje na političkoj sceni BiH. Nemamo drugog izlaza nego tražiti zajednička rješenja kroz ovakve razgovore. Prevažno je što smo razgovarali o Izbornom zakonu, iako ste vi malo učestvovali u tome. Zahvaljujem vam jer ste dali šansu da se unutar FBiH pokuša naći dogovor, a s druge strane cijenim vašu mudrost. Svjesni činjenice da se ne možemo dogovoiti, izbjegli ste odgovornost", kaže Čović, prenosi Srpskainfo

On je rekao da legitimno predstavljanje možda danas ne zanima predstavnike RS, ali da se može desiti da ih to jednog dana zanima.

"Međunarodni predstavnici su donijeli 950 odluka različitog sadržaja da bi BiH funkcionisala. Bez Inckovoh zakona, njih je 338 u BiH. Smijenjeno je 187 osoba. Sve je to trebalo dati neku protočnost", kaže Čović.

On je poručio da se došlo do "Dejtona 2", ali "možda vi to ne vidite nekad", govoreći o pregovorima o izbornoj reformi koji su vođeni u Neumu.

"Ideja o brisanju etničkog prefiksa se tobože odnosi na Hrvate, ali to se ne odnosi samo na Hrvate. Definicija Venecijanske komisije je otprilike da član Predsjedništva BiH bude 'predstavnik hrvatskog naroda i svih drugih građana'. To se odnosi onda i na sve druge narode. Unutar hrvatskog naroda mi ćemo oko toga vrlo janso odgovoriti. Takođe, vrlo snažno se uveo u igru i četvrti narod, ostali. To je uvođenje građanske države. To nikada ne možemo prihvatiti. Istini za volju, gospodin Palmer je uvijek govorio o predstavnicima konstitutivnih naroda", kaže Čović.

Kaže da je imperativ očuvati Ustav BiH.

"Otvarati pitanje Ustava je krajnje rizično za sve odnose u BiH. Očuvati mir u BiH po svaku cijenu. Bolje u nedogled razgovarati, nego da prebrojavamo žrtve. BiH može preživjeti isključivo kao zemlja tri naroda. Vraćajuči povjerenje među narodima, čuvajte RS. Koliko ste emocija ovdje izneli, mogu vam samo zamjeriti. Moram vas zamoliti, ostavite dovoljno otzvorena vrata i za druga dva konstitutiuvna naroda u RS. RS ćete najbolje zaštititi, ne samo ovdje, nego je braneći i u institucijama BiH", kaže Čović.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije