Davor Gjenero: Prijetnje ruskog ambasadora u BiH su stravične

9
Radiosarajevo.ba
Davor Gjenero: Prijetnje ruskog ambasadora u BiH su stravične
Foto: Boris Scitar / PIXSELL / Davor Gjenero

Ruski ambasador u BiH Igor Kalabuhov posljednjih dana svojim potezima i izjavama šokira javnost.

Najprije je demonstrativno napustio ceremoniju obilježavanja uspostave Distrikta Brčko, nakon što je ambasador EU u BiH Johann Sattler u svom govoru podsjetio na rat u Ukrajini i odgovornost koju za to snosi Rusija.

Još kontroverzniji potez uslijedio je kada je komentirao da će Rusija reagirati ako BiH uđe u NATO te da je na primjeru Ukrajine pokazala što očekuju.

Pogledajte koje osobine nasljeđujemo od predaka: Jedna od njih važna za uspjeh u životu

Pogledajte koje osobine nasljeđujemo od predaka: Jedna od njih važna za uspjeh u životu

Podsjetimo, Kalabuhov je izjavio kako naša zemlja ima pravo odlučiti hoće li biti članicom NATO-a ali je upozorio kako i Moskva zadržava pravo reagirati na takvu mogućnost u skladu svojim interesima.

"Ako BiH odluči da biti članica bilo čega to je unutarnja stvar. Ali druga stvar je naša reakcija. Na primjeru Ukrajine mi smo pokazali što očekujemo. Ako bude prijetnja, mi ćemo reagirati", kazao je Kalabuhov u emisiji Mreža za Federalnoj TV izričući tako jedva skrivenu prijetnju.

Ustvrdio je ipak kako je zapravo Zapad taj koji predstavlja prijetnju sigurnosti BiH kroz tvrdnje da Rusija "navodno priprema neki plan".

"Nemamo mi nikakvih planova. Mi ćemo reagirati analizirajući stratešku i geopolitičku situaciju", kazao je Kalabuhov, dodajući da je "članstvo u BiH u NATO-u sada ionako u sferi fantazije jer oko toga ne postoji konsenzus u samoj zemlji i to se neće tek tako promijeniti".

Tvrdi kako njegova zemlja ne vodi rat nego je zapravo u nekoj vrsti mirovne misije jer Ukrajince "oslobađa od nacističke prijetnje".

"Nismo mi u ratu sa Ukrajinom. Rat se objavljuje službeno. Diplomat ide u Moskvu, u Ministarstvo vanjskih poslova Rusije, donosi notu i kaže evo, vlada Ukrajine je odlučila da vama objavi rat. To je rat. Za nas je ovo specijalna vojna operacija", kazao je Kalabuhov.

Za komentar izjave ruskog ambasadora u BiH, portal Direktno obratio se politologu i političkom analitičaru Davoru Gjeneru. Za njega nema dileme, riječ je o prijetnji koja zahtijeva automatsku reakciju.

"To je stravična prijetnja. Bosna i Hercegovina morala bi sada otkazati gostoprimstvo tom akteru i Europska unija bi morala poslati ozbiljno upozorenje. BiH je dio europskog i euroatlantskog konteksta, nije postsovjetska republika i bilo kakva ideja prijetnji BiH mora biti vrlo dramatično suzbijena", govori Gjenero.

"Prijetnje treba shvatiti vrlo ozbiljno jer je Rusija opasna agresorska država, svirepa je otprilike onako kao što su svirepi bili Slobodan Milošević, Radovan Karadžić i Ratko Mladić. Taj ruski ambasador u Sarajevu u pojedinim prilikama, kao i ovi klaunovi u Zagrebu, nastupa u uniformi i oni su se vratili starinskome modelu, u kojemu je diplomacija samo ešalon vojske", dodao je Gjenero za portal Direktno.

Ostatak teksta u kojem Gjenaro spominje Zorana Milanovića i Milorada Dodika pročitajte na linku OVDJE.

Kompletan intervju sa ambasadorom Igorom Kalabuhovom pogledajte na linku ispod:

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (9)

/ Povezano

/ Najnovije