Oglasio se ruski ambasador u Srbiji nakon glasanja u UN-u, poslao poruku Vučiću

5
Radiosarajevo.ba
Oglasio se ruski ambasador u Srbiji nakon glasanja u UN-u, poslao poruku Vučiću
Foto: EPA / Aleksandar Bocan Harčenko

Ambasador Ruske Federacije u Beogradu Aleksandar Bocan Harčenko poručio je danas da Moskva razumije pritiske Zapada na Srbiju, a podršku službenog Beograda Rezoluciji Opće skupštine UN-a o Ukrajini vidi kao njen "državni interes".

Opća skupština Ujedinjenih naroda u srijedu je donijela rezoluciju u kojoj "traži da Rusija odmah prestane primjenjivati silu u Ukrajini". Za rezoluciju je glasala 141 zemlja, među kojima i Srbija, uz pet država koje su bile protiv, te 35 suzdržanih, uključujući i Kinu, prenosi Index.hr.

Srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić u srijedu navečer je, u izvanrednom obraćanju javnosti, naglasio da se Srbija na sjednici Opće skupštine UN-a pridružila osudi napada na Ukrajinu, naglasivši da se u tekstu rezolucije ne spominju bilo kakve sankcije Rusiji te da je Srbija morala osuditi napad na suverenu zemlju.

"Srpski predsjednik mora misliti na državni interes"

U intervjuu za beogradsku TV K1 ruski ambasador Aleksandar Bocan Harčenko ocijenio je danas da Rezolucija UN-a "nije samo štetna za sadašnju situaciju, već po Organizaciju ujedinjenih naroda", te da je to "još jedan udarac u globalnom smislu".

On je rekao kako se "u Rusiji odlično zna kakav pritisak bez ikakvih ograničenja radi Zapad" dodavši da Srbija ne pristaje na sankcije i da Rusija to razumije.

On je rekao da srbijanski predsjednik mora misliti na državni interes svoje zemlje te je posebno istaknuo prijateljstvo dvaju naroda i država kao i "duboke i dugoročne" međusobne veze.

"Za Srbiju je Organizacija ujedinjenih naroda, iz razumljivih razloga, iznimno važna", istaknuo je ruski diplomat, aludirajući na poziciju Srbije u pogledu Kosova i važeće Rezolucije 1244 VS UN-a, koja Srbiji priznaje teritorijalni integritet na Kosovu, a Rusija ju uvažava kao dokument temeljem kojeg podržava stajališta Beograda u pogledu rješenja kosovskog pitanja.

Provladini mediji: Radi se o specijalnoj vojnoj operaciji

Provladini mediji u Beogradu, uključujući i javni servis (RTS), invaziju Rusije u Ukrajini nazivaju "specijalnom vojnom operacijom", prihvaćajući službeno objašnjenje Moskve za ulazak ruskih trupa na ukrajinski teritorij 24. februara.

Desničari i konzervativci te proruski orijentirane stranke u javnosti podržavaju stajalište Beograda da Rusiji ne treba uvoditi sankcije, ali nemaju razumijevanja za podršku teritorijalnom integritetu Ukrajine i glasanju za rezoluciju na Općoj skupštini UN kojom se osuđuje ruski napad na Ukrajinu, ocjenjujući da se Srbija nepotrebno svrstava uz dominantan narativ Zapada o prirodi i razlozima rusko-ukrajinskog sukoba.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (5)

/ Povezano

/ Najnovije