Rade Radovanović o glasanju Srbije u UN-u: Vučićev srpski zaokret

3
F.V.
Rade Radovanović o glasanju Srbije u UN-u: Vučićev srpski zaokret
Foto: Canva.com / Veliki zaokret u politici

Izjašnjavanjem za osudu ruske agresije u Ujedinjenim nacijama (UN), Vučićev režim se, u iznudici, svrstao na stranu demokratskog sveta, kaže za portal Radiosarajevo.ba Rade Radovanović, novinar i pisac iz Beograda.

Podsjetimo, Generalna skupština Ujedinjenih nacija usvojila je Rezoluciju kojom se osuđuje ruska invazija na Ukrajinu i kojom se poziva Moskva da odmah povuče sve snage iz Ukrajine.

Rezolucija je dobila podršku 141 (od 193) člana, a donijeta je na kraju hitne sjednice Generalne skupštine koju je sazvalo Vijeće sigurnosti.

Mostarka donijela svjetsku ideju na Balkan

Mostarka donijela svjetsku ideju na Balkan

Bosna i Hercegovina, Crna Gora, Srbija, Hrvatska, Slovenija i Albanija su među zemljama regiona koje su glasale za osvajanje rezolucije.

„Izjašnjavanjem za osudu ruske agresije u Ujedinjenim nacijama (UN), Vučićev režim se, u iznudici, svrstao na stranu demokratskog svijeta. To tako faktički i trenutno jeste, što ne mora da znači da je to i neko trajno Vučićevo opredeljenje. On sam u svojim nastupima najavljuje mogući dalji mogući tok dešavanja u UN-u – pominje moguće isključenje Rusije iz svetske organizacije, ulazak Kosova u NATO i njegovo priznanje od preostalih pet članica EU koje to do sada nisu učinile“, kaže Radovanović za Radiosarajevo.ba.

Mjesec dana pred izbore u Srbiji, dodaje Radovanović, Vučić svojim dominantno rusofilskim biračima šalje poruku kako mu je teško i preteško, ali, eto, za spas Srbije, spreman je da se odrekne i „bratske“ ljubavi prema Putinu, ako EU i SAD to od njega zahtevaju, a zahtevaju.

„U tom kontekstu, srpski predsjednik bi prema svom štićeniku u Banja Luci mogao da se postavi pre svega „bratski savjetodavno“ i poruči mu, ako već nije, i ako nije odveć kasno – da Mile odmah ide u Sarajevo i podrži sve ono što je do sada izrečeno na račun Putina, a posebno samu rezoluciju osude agresije u UN“, kaže Radovanović, te zaključuje:

„Veliko je pitanje kako će na ovaj Vučićev zaokret reagovati ovdašnji, srpski rusofili, kojih po raznim osnovama ima u svim sferama i strukturama moći – od Dačićeve Socijalističke partije Srbije (SPS) i Vučićeve Srpske napredne stranke (SNS), preko policije i vojske, sve do Vlade u kojoj sjede i ministri sa ruskim pasošima“.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (3)

/ Povezano

/ Najnovije