Istražili smo: Koliko Sarajlije zbog rata u Ukrajini traže jod u apotekama

2
A. L.
Istražili smo: Koliko Sarajlije zbog rata u Ukrajini traže jod u apotekama
Foto: Kolaž/Radiosarajevo/Ilustracija / Rumunija građanima počinje dijeliti tablete kalijevog jodida

Opreza nikad dosta. Tom logikom i politikom se vode brojni ljudi, kako u svijetu, tako i kod nas.

Očigledno da dobar dio naše populacije želi biti spreman na svaki mogući scenariji. Zbog toga kupujemo brašno zbog straha od globalne pandemije, pa onda zbog straha od rata, a kada čujemo da je moguć nuklearni rat kupujemo - jod.

Ono što smo do sada saznali je da se visoke doze joda (100 mg za odraslu osobu i djecu iznad 12 godina) daju kod nuklearnih akcidenata, ali uglavnom jednokratno. Ponavljanje doze je rijetkost i preferiraju se druge mjere. Ne treba ni pominjati da se ovako visoke doze ne bi trebale uzimati, a vjerovatno i ne mogu uzimati bez odobrenja doktora.

Nastavljena velika potraga u Sarajevu: Jeste li vidjeli Midhata Dedovića?

Nastavljena velika potraga u Sarajevu: Jeste li vidjeli Midhata Dedovića?

Kako nam kaže jedna radnica u sarajevskoj apoteci, ovakva vrsta joda se proizvodi u prahu i ona se ne bi smjela prodavati "već ima poseban režim".

"Ko će vam dati recept za tako nešto. Morate biti sigurni da vam organizam to treba", priča ova radnica za portal Radiosarajevo.ba.

"Ne treba širiti paniku. Ljudi čuju bilo šta i pomisle, to će nam pomoći. Ljudi, treba slušati struku", dodala je.

Prirodni jod, koji se može naći kod nas u apotekama, djeluje samo na blokiranje ugradnje radioaktivnog joda u štitnjaču i ne može nas nikako štititi od ostalih radioaktivnih izotopa, kaže apotekarka koja radi u drugoj sarajevskoj apoteci.

Ista ta radnica kaže da u njenoj smjeni nije bilo građana koji su dolazili i tražili jod.

Apoteka u Sarajevu - undefined

FOTO: Radiosarajevo.ba: Apoteka u Sarajevu

Ipak, kada smo zakoračili u jednu drugu apoteku u centru Sarajeva, čuli smo da građani ipak dolaze ovim povodom.

"Da, kažu da su čuli na vijestima da vlasti u Belgiji radi prevencije to dijele građanima, pa su došli da kupe. Dolazilo je nekoliko njih", kazala je za portal Radiosarajevo.ba radnica iz te apoteke.

Podsjetimo, iz susjedne nam Hrvatske stižu informacije da građani masovno odlaze u apoteke i traže tablete joda, a vjerujemo da je slična situacija u brojnim drugim zemljama okruženja, ali i Europe.

Ministar vanjskih poslova Rusije Sergej Lavrov kazao je da bi, u slučaju da dođe do trećeg svjetskog rata, on bio nuklearni, pa takve prijetnje vjerovatno i treba shvatati ozbiljno.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (2)

/ Povezano

/ Najnovije