Stručnjaci izračunali koliki je rizik od Putinovog nuklearnog udara

13
Radiosarajevo.ba
Stručnjaci izračunali koliki je rizik od Putinovog nuklearnog udara
Foto: EPA / Putin: prijeti cijelom svijetu

Otkako je ruski predsjednik Vladimir Putin ruske snage s nuklearnim oružjem podigao na visok stepen pripravnosti, ne prestanju nagađanja koliko je realna mogućnost upotrebe nuklearnog oružja, pa čak i prerastanje sukoba u Ukrajini u nuklearni rat.

Jedan od uglednih američkih ekonomista, autor utjecajnog bloga Marginal Revolution, Tyler Cowen, postavio je tezu u kolumni za Bloomberg kako su šanse za aktiviranje nuklearne opcije više što je Putin pod većim pritiskom.

Što se Putinu više smanjuje prostor uspjeha, to više rastu šanse da će on preuzeti veći rizik. Cowen pri tome procjenjuje kako bi se Putin mogao čak suočiti s pitanjem kako premostiti decentralizirani sistem odlučivanja u ruskoj vojsci.

Oglasio se Sergej Barbarez: Napisao samo tri riječi

Oglasio se Sergej Barbarez: Napisao samo tri riječi

Objektivno nisu velike šanse da Putin aktivira nuklearnu naredbu, ali, ako se na to odluči, morat će se suočiti s pitanjem ko će u ovom trenutku od ruskih vojnih komandanata biti spreman provesti morbidnu naredbu.

Problem je prema Cowenovu razmišljanju u tome što svako odugovlačenje i neizvjesnost ide jako u prilog Ukrajincima, dok na vojnom planu Rusi moraju preuzimati sve više rizika, što iz dana u dan rat čini sve opasnijim, ali ne samo za Ukrajince.

Cowenov ključni zaključak glasi ovako:

"Ako se Putin uplaši da vojne snage neće na terenu provoditi njegove naredbe, mogao bi, primjerice, zapovijediti 10 taktičkih nuklearnih napada umjesto samo jednog."

Ova stravična, ali ispravna logika Tylera Cowena podsjetnik je na to koliko dugo čovječanstvo zanemaruje pitanje nuklearnih arsenala koji su stvarna prijetnja samo zbog toga što postoje, premda se rizici njihove upotrebe čine relativno niskima, piše Jutarnji list.

Alex Tabarokk, koji s Cowenom piše Marginal Revolution, objavio je ekspertnu analizu o izvijesnosti nuklearnog rata popraćenu tabličnom zbirkom matematičkih procjena i istraživanja, iz kojih proizlazi kako su u raznim trenucima rizici na godišnjoj razini upotrebe nuklearnog oružja uvijek relativno niski, ali ti niski rizici akumulirani kroz vrijeme postaju vrlo visoki.

Godišnje procjene rizika upotrebe nuklearnog oružja variraju u toj zbirci od ogromnih 1,4 posto do naizgled prihvatljivih 0,2 posto.

Međutim, ako se uzme jedna od tih procjena (šansa 1,17 posto na godišnjoj razini), ispada da dijete koje će živjeti 75 godina za svog života ima 60-postotnu šansu vidjeti nuklearni rat!

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (13)

/ Povezano

/ Najnovije