Ruska vojska nadomak najveće nuklearne elektrane u Ukrajini

1
Hina
Ruska vojska nadomak najveće nuklearne elektrane u Ukrajini
Foto: Wikipedia / Nuklearna elektrana Zaporožje

Ruska vojska nadomak je najveće nuklearne elektrane u Ukrajini, priopćila je danas Međunarodna agencija za atomsku energiju (IAEA), ponavljajući "snažnu zabrinutost" petog dana rata.

Šest reaktora elektrane Zaporožja (na istoku) zasad je sigurno, po informaciji koju je primila UN-ova agencija koju ukrajinske vlasti redovito obavještavaju o stanju na terenu.

Ruske snage "djeluju u blizini elektrane", ali ju još nisu zauzele, dodaje IAEA.

Glavni direktor agencije Rafael Grossi još je jednom upozorio na "svaku akciju koja bi mogla ugroziti sigurnost" nuklearnih elektrana u zemlji. Sastanak Vijeća guvernera treba se u srijedu održati u Beču, sjedištu agencije, kako bi se razgovaralo o "stvarnoj opasnosti" kojoj su nuklearke izložene zbog sukoba.

Ukrajina ima četiri nuklearke u funkciji, koje osiguravaju oko polovice potreba za električnom energijom, i više odlagališta radioaktivnog otpada, među kojima Černobil, gdje se 1986. dogodila najteža nuklearna katastrofa u povijesti.

IAEA je u nedjelju izvijestila o dvama incidentima koji su se dogodili na odlagalištima otpada, od kojih je jedan u Kijevu pogođen raketom. "Nismo primili informacije o oštećenju zgrade ni o radioaktivnom zračenju", navodi UN-ova agencija.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije