Šta se događa u Černobilu: Ukrajinci upozorili na radioaktivnost, a Rusi...

1
Anadolija/Radiosarajevo.ba
Šta se događa u Černobilu: Ukrajinci upozorili na radioaktivnost, a Rusi...
Foto: EPA-EFE / Černobil, 4. blok

Ekstremni nivoi radijacije zabilježeni su u nuklearnoj elektrani Černobil, nad kojom su ruske snage preuzele kontrolu od Ukrajine, saopćilo je Ukrajinsko nuklearno regulatorno tijelo.

U saopćenju na web-stranici ustanove navedeno je da je doza gama zračenja premašila nivoe kontrole.

Navedeno je kako povećanje može biti posljedica kretanja teškog vojnog naoružanja i ispuštanja radioaktivne prašine u zrak.

Sarajevsko vrelo ljeto: Glas građana o izazovima vodosnabdijevanja

Sarajevsko vrelo ljeto: Glas građana o izazovima vodosnabdijevanja

Mikhail Podoljak, zamjenik šefa Ureda predsjednika Ukrajine, izjavio je sinoć da su u napadu ruskih snaga izgubili kontrolu nad nuklearnom elektranom u Černobilu.

Rafael Mariano Grossi, čelnik Međunarodne agencije za atomsku energiju, u vezi s preuzimanje kontrole ruske vojske nad elektranom, rekao je da je “od vitalnog značaja da se ne utiče niti na bilo koji način poremeti siguran rad nuklearnih postrojenja u toj regiji”.

S druge strane, rusko ministarstvo obrane upravo je izdalo priopćenje u kojem tvrdi da njezini vojnici drže nuklearnu elektranu u Černobilu kako bi je "zaštitili".

Kažu kako to čine kako bi se osiguralo da "nacionalističke skupine i druge terorističke organizacije ne mogu iskoristiti situaciju u zemlji kako bi organizirale nuklearnu provokaciju".

Rusija je također rekla da su razine radijacije u okolini elektrane normalne i da osoblje nastavlja pratiti razine radioaktivnosti.

Na drugom mjestu u priopćenju Rusija je iznijela različite tvrdnje o svojim "dobicima" u ratu, rekavši da su trupe napredovale u Donjecku i Lugansku. Također se navodi da se više od 150 ukrajinskih vojnika predalo i da su deseci ukrajinskih vojnih infrastrukturnih objekata, oružja i vozila uništeni.

U međuvremenu su ukrajinske oružane snage iznijele vlastite tvrdnje, rekavši da drže liniju u Donjecku i Lugansku gdje ruske trupe nisu imale "nisu uspjeha" te su također potisnule ruske trupe u drugim područjima.

Važno je napomenuti da se tvrdnje nijedne strane trenutno ne mogu provjeriti.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije