Vučić u panici kao nikada ranije: Pristisci na Srbiju će biti sve veći

12
Radiosarajevo.ba
Vučić u panici kao nikada ranije: Pristisci na Srbiju će biti sve veći
Foto: EPA-EFE / Aleksandar Vučić

Na hitnoj sjednici Ujedinjenih nacija, izglasana je Rezolucija kojom se osuđuje ruska agresija nad Ukrajinom.

ZA je glasalo 141 država, protiv je bilo pet država, a uzdržano 35.

Bosna i Hercegovina, Srbija i Hrvatska su bile među državama koje su glasale ZA.

Aleksandar Vučić se obratio srbijanskoj javnosti povodom situacije u Ukrajini, i potvrdio je da je Srbija osudila rusku invaziju na Ukrajinu, jer se u dokumentu ne pominje uvođenje sankcija Rusiji.

Ambasador Srbije u sjedištu Ujedinjenih nacija Nemanja Stevanović izjavio je na sjednici Generalne skupštine UN da će Srbija glasati za usvajanje nacrta rezolucije, čijim se tekstom osuđuje ruska agresija na Ukrajinu, bez obzira na to što nije saglasna sa svim formulacijama.

Prijedlogom rezolucije se zahtjeva da Rusija odmah i bezuslovno povuče sve vojne snage sa teritorije Ukrajine u njenim međunarodno priznatim granicama.

Vučić je istakao da je ovo tek početak, i da će pritisci na Srbiju biti ogromni u narednom periodu.

"Jutros u 6.38 sam završio razgovore sa europskim i svjetskim zvaničnicima. Očekujem da u narednom periodu da ima nekoliko političkih zamki za Srbiju. Vidjeli ste da neki ljudi u regionu rade sve da bi srušili Srbiju. Vidjeli ste da su Albanci (Kosovo) uputili zahtjev da postanu članica NATO-a, i da su dobili podršku Turske. Mogu da predvidim da će neka od sljedećih inicijativa biti isključenje Rusije iz UN. Već vidim inicijative u određenim zemljama", kazao je u panici Vučić.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (12)

/ Povezano

/ Najnovije