Davor Gjenero: Zoran Milanović sramoti Hrvatsku, ovo radi za Kremlj!

33
Radiosarajevo.ba
Davor Gjenero: Zoran Milanović sramoti Hrvatsku, ovo radi za Kremlj!
Foto: N1 / EPA - EFE / Davor Gjenero, Zoran Milanović

Frapantno je da hrvatski mediji šute o ispadu predsjednika Hrvatske Zorana Milanovića na Brdu kod Kranja, o kojem su obavijestile relevantne novine kakav je beogradski „Danas“. 

Kaže ovo u razgovoru za portal Radiosarajevo.ba ugledni politolog i politički analitičar iz Hrvatske, Davor Gjenero.

"Ima raznih vrsta genocida, ali u Srebrenici nije bio genocid", kazao je, navodno, Milanović na radnom ručku koji je u okviru samita procesa Brdo-Brioni upriličen 12. septembra za ove godine šefove država, a prenio beogradski list pozivajući se na dobro obaviještene izvore.

Influenserica Adna Helić puštena na slobodu: Evo šta je tražilo Tužilaštvo

Influenserica Adna Helić puštena na slobodu: Evo šta je tražilo Tužilaštvo

Sramotna izjava Milanovića na radnom ručku samita Brdo Brioni: U Srebrenici nije bio genocid?!

Sramotna izjava Milanovića na radnom ručku samita Brdo Brioni: U Srebrenici nije bio genocid?!

"Već prvi puta, kad je kreirao skandal negirajući karakter genocida u Srebrenici, bilo bi za očekivati da tako sramoćenje države rezultira procesom pokretanja opoziva trenutnog predsjedika zbog teške povrede Ustava. To se nije dogodilo", objašnjava Gjenero. 

Dominantno uvjerenje u Hrvatskoj je, kaže on, da genocid u BiH nije bio ograničen samo na Srebrenicu.

"Nego da su karakter genocida, dakle provođenje takvih aktivnosti koje su usmjerene na nestajanje neke nacionalne zajednice na nekom području, imaju zločini počinjeni u brojnim bosansko-hercegovačkim gradovima, ali i da je ono što je agresor radio u Škabrnji i Vukovaru moguće povesti pod genocid", istakao je. 

Genocid u Srebrenici i prijetnja ponavljanjem genocida u Bihaću i Zapadnoj Bosni, podsjetio je Gjenero, doveli su do toga da je međunarodna javnost prihvatila nužnost pokretanja operacije kakva je bila „Oluja“, koja je, kao što znamo bila zajednička operacije Hrvatske vojske (HV) i Armije BiH. 

Nakon Suljagića, reagirao i Damir Arnaut: Za nas je Milanović persona non grata

Nakon Suljagića, reagirao i Damir Arnaut: Za nas je Milanović persona non grata

"Genocid u Srebrenici i prijetnja genocidom u Bihaću, doveli su, dakle, do toga da se međunarodna javnost suglasila s oslobodilačkom akcijom koja je dovela do reintegracije Hrvatske i sloma Miloševićeve agresorske paradržave na hrvatskom teritoriju. Zato je u velikom dijelu hrvatskog političkog tijela pijetet prema žrtvama Srebrenice snažniji nego drugdje, snažniji je osjećaj izravne uključenosti Hrvatske u to dominantno bošnjačko stradanje. Usto, naravno, jedini muški stanovnik Srebrenice hrvatske nacionalnosti pokopan je na Potočarima, zajedno sa bošnjačkim sustradalnicima", rekao je Gjenero.

On je upozorio na ozbiljne posljedice Milanovićevih postupaka.

"To što radi Milanović kao predstavnik hrvatskoga suvereniteta, teško je sramoćenje Republike Hrvatske, a jasno je da to radi iz svojih interesa, kao što i inače kontaminira odnose Hrvata i Bošnjaka, po svemu sudeći prije svega u korist i za račun svojih gospodara iz Kremlja", zaključio je Gjenero.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (33)

/ Povezano

/ Najnovije