Davor Gjenero: Milanović za račun Putina i ruske politike zaoštrava konflikt u BiH

0
F.V.
Davor Gjenero: Milanović za račun Putina i ruske politike zaoštrava konflikt u BiH
Foto: Screenshoot / Gjenero - Milanović

Predsjednik Hrvatske Zoran Milanović nastavio je svoju verbalnu agresiju prema Bosni i Hercegovini, a osim tobož prijateljskih poruka kako se ovoj "jadnoj" državi treba dati status kandidata za članstvo u Europskoj uniji (EU), na njegovom udaru se našao i visoki predstavnik Christian Schmidt kojem je – potpuno na tragu proruske i politike lidera SNSD-a Milorada Dodika, poručio da je nelegitiman, što je jučer dovelo do protestne note Ambasadi Hrvatske u Sarajevu.

Istovremeno, saborski zastupnici bliski Milanoviću, poput notornog Ante Prkačina, nastavljaju svoje fašističke istupe protiv BiH, Sarajeva, Bošnjaka kao "polunaroda" itd., što ima jasne provokatorske nakane.

"Želi potisnuti i euroatlantski i europski utjecaj iz BiH"

Schmidt zbog Milanovića poslao protestnu notu Ambasadi Hrvatske

Schmidt zbog Milanovića poslao protestnu notu Ambasadi Hrvatske

Akcija Black Tie 2: Elmedin Konaković reagirao na informaciju da je 20 osoba pušteno na slobodu

Akcija Black Tie 2: Elmedin Konaković reagirao na informaciju da je 20 osoba pušteno na slobodu

"Već neko vrijeme najozbiljniji ljudi u hrvatskoj diplomaciji diskretno priznaju kako im je sve teže raditi svoj posao i kako ih predsjednik Republike svakim svojim istupom dovodi u sve neugodniju poziciju", kaže za portal Radiosarajevo.ba ugledni politolog i politički analitičar iz Hrvatske, Davor Gjenero.

Prema njegovim tvrdnjama, hrvatska diplomatija uložila je izrazito mnogo rada, političkog kapitala, energije, u zagovaranje promjene izbornog zakonodavstva u BiH, i naišla je na relevantnu pomoć svojih "velikih prijatelja".

"U prijedlogu kojeg je oblikovala američka diplomacija, kojeg je zagovarao američki posrednik Mathew Palmer, Hrvati u BiH dobivali su 'sve što im je važno', ali je unatoč tome upravo Dragan Čović, potican od predsjednika Milanovića, blokirao pregovore i srušio dogovor, kad je već praktički bio postignut", naveo je Gjenero.

Milanović, ističe Gjenero, "ne krije da želi potisnuti i euroatlantski i europski utjecaj iz BiH".

"Nije krio svoj animozitet prema onome što su radili Mathew Palmer u ime SAD i Angelina Eichhorst u ime EU, a cijelo vrijeme priželjkuje situaciju da on, zajedno s Aleksandrom Vučićem i Recepom Tayyipom Erdoğanom arbitrira u dijalogu između Čovića, Dodika i Bakira Izetbegovića, kojim bi se stvorila tri odvojena entiteta na teritoriju današnje BiH, zatvorene etničke cjeline čime bi se poništio identitet BiH, koji nadilazi zbroj triju ovako zamišljenih identiteta", kaže Gjenero.

Lako je, veli, vidjeti da i druga dva aktera, s kojima bi Milanović krojio Bosnu, imaju ozbiljne demokratske deficite i (ne)dvojben odnos s ruskim diktatorom Putinom.

"Milanović, kao akter pod utjecajem ruskog totalitarnog režima, vodi politiku kakva odgovara Putinu. Cilj mu je zaoštravati konflikt u BiH, istovremeno se suprotstavljati naglašavanju europskog identiteta Ukrajine, opstruirati njeno povezivanje s Bruxellesom. Kad o Visokom predstavniku govori kao o nelegitimno izabranome, ponavlja teze Lavrova i Putina, a silno sliči svom prijatelju Dodiku", tvrdi sagovornik portala Radiosarajevo.ba.

Fascinacija Putinom

Plenković žestoko uzvratio Milanoviću: "Radi za interese Moskve i bruka Hrvatsku"

Plenković žestoko uzvratio Milanoviću: "Radi za interese Moskve i bruka Hrvatsku"

Podsjeća da Milanović zapravo nema utjecaja na vanjsku politiku Republike Hrvatske, jer njegov utjecaj je "sveden na reprezentativnu ulogu".

"A jedino u pitanju obrane i nacionalne sigurnosti ima neke ovlasti, pa tako on, a ne predstavnik Vlade, sudjeluje na summitima NATO saveza. To je dovoljno da Hrvatsku, koja je vrlo jasno distancirana prema Rusiji i njenom totalitarnom režimu, stalno dovodi u neugodnu poziciju, pa izvršna vlast stalno mora dokazivati da Hrvatska nije dio ruske pete kolone u EU i NATO", pojasnio je.

Milanovića, osim nerada i nekompetencije, naklonosti Rusiji i nedostatku kućnog odgoja, sve više obilježava fascinacija Putinom.

"Pa je tako u srijedu pokušao putinovski primiti finsku premijerku, puštajući je da ga čeka, kao što to radio majušni veliki uzor, a jučer je napao kao 'nelegitimnoga' visokog predstavnika u BiH, iako istovremeno od 'nelegitimnog' aktera očekuje da nametne Izborni zakon koji bi maksimalizirao dobiti njegovog štićenika Čovića. S takvim ispadima politolog se ne može nositi, to su izazovi namijenjeni stručnjacima jedne specifične grane medicinske struke", zaključio je Gjenero.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije