Milanović: Ako BiH ne bude kandidat, onda je jasno da je ne percipiramo kao državu

0
Radiosarajevo.ba
Milanović: Ako BiH ne bude kandidat, onda je jasno da je ne percipiramo kao državu
Foto: EPA-EFE / Zoran Milanović, predsjednik Hrvatske

Zoran Milanović, predsjednik Hrvatske, održao je konferenciju za medije u Uredu predsjednika na Pantovčaku, na kojoj je ponovo govorio o Bosni i Hercegovini.

"Ako Bosnu i Hercegovinu ne stavimo kao kandidata, onda je jasno da je ne percipiramo kao državu. BiH, zemlju u kojoj nema oružja ni rata, nema teritorijalnih sporova, njih sad preskočiti - to bi nalikovalo sadizmu", rekao je Milanović na početku.

Naglasio je kako će nastaviti raditi ono što je njegova dužnost i obaveza prema Ustavu.

Milanović: Ukrajina kandidat? U redu. Bosna i Hercegovina također istog dana

Milanović: Ukrajina kandidat? U redu. Bosna i Hercegovina također istog dana

"Nema BiH i statusa Hrvata, rasturanja, uzimanja svih prava, to je hrvatski vitalni nacionalni interes. Ne mislim pritom na opstanak, ali previše je Hrvatska napravila i doprinijela i u nama nema želje za osvetom nego za uređivanjem stanja u BiH i da ona postane članica EU. Ne brojim prošle dane otkad sam predložio sastanak Vijeća na nacionalnu sigurnost na temu BiH i Ukrajine", rekao je Milanović.

Naglasio je kako se prošle sedmice moglo vidjeti odlazak europskih lidera u Kijev.

"U ime svih članica EU čujemo da će Ukrajina dobiti status kandidata, i Moldavija pride. Dobro, o tome se govorilo, to je bila inicijativa poljskog predsjednika", rekao je Milanović.

Kaže da mu nije jasno kako te države sada imaju status kandidata za EU iako se toma kategorički protivila garnitura država prije tri mjeseca.

"Neka Ukrajina dobije status, ali ona kao i Moldavija ima ogromne sigurnosne probleme geopolitičke naravi, a Europska Komisija odjednom piše preporuku. To je prilika da se jadnoj, rastresenoj BiH da status kandidata kao čin povjerenja, nade. Rade sve uz podršku dementora, oni koji srču energiju, to je međunarodna zajednica u BiH, od nje ne da rade dobru koloniju, nego otirač. Sad imamo priliku", dodao je.

Predsjednik tvrdi da je Hrvatska u 30 godina napravila puno toga te da se mučila i trpila.

"U nama nema nikakve osvete za revanšem, nego naprosto za jednim sređivanjem stanja u BiH te da Bosna i Hercegovina postane članica Eurospke unije", kazao je predsjednik Hrvatske.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije