Schmidt zbog Milanovića poslao protestnu notu Ambasadi Hrvatske

0
F. V.
Schmidt zbog Milanovića poslao protestnu notu Ambasadi Hrvatske
Foto: Radiosarajevo.ba / EPA_EFE / Schmidtu se ne sviđaju izjave

Visoki predstavnik u Bosni i Hercegovini Christian Schmidt uputio je diplomatsku notu Ambasadi Republike Hrvatske u Sarajevu zbog izjava predsjednika Hrvatske Zorana Milanovića.

Kako je za portal Radiosarajevo.ba potvrđeno iz hrvatskih diplomatskih krugova, diplomatska nota je upućena zbog toga što je Milanović u svojim javnim izjavama osporio legitimnost Schmidtovog izbora.

Podsjetimo, Milanović je u nekoliko navrata rekao kako je Schmidt nelegalni predstavnik, jer ga nije potvrdilo Vijeće sigurnosti Ujedinjenih nacija (UN), što je na tragu ranijih zvaničnih stavova Ruske Federacije i politike člana Predsjedništva BiH i lidera SNSD-a Milorada Dodika.

Saša Magazinović dobio policijsku zaštitu

Saša Magazinović dobio policijsku zaštitu

Inače, u protestnoj noti Schmidt se referirao na Milanovićeve izjave i podsjetio da je Hrvatska potpisnica Daytonskog sporazuma i Aneksa 10, odnosno Sporazuma o civilnoj provedbi mirovnog rješenja, u kojem se definira i djelovanje visokog predstavnika.

"Ured Visokog predstavnika, u ovom kontekstu, ljubazno moli hrvatske vlasti da se suzdrže od iznošenja neutemeljenih optužbi o imenovanju i statusu Visokog predstavnika", piše Schmidt u prosvjednoj noti upućenoj Ambasadi Hrvatske u BiH.

Hrvatski premijer Andrej Plenković izjavio je u četvrtak prije početka sastanka na vrhu Europske unije u Bruxellesu da je uvijek zagovarao i zagovara kandidatski status za Bosnu i Hercegovinu.

Dodao je da je Milanović napravio sve da ne dođe do dogovora između Bošnjaka i Hrvata, vrijeđajući one s kojima se Hrvati trebaju dogovoriti, da minira napore vlade da visoki predstavnik u BiH Schmidt nešto napravi što bi bilo korisno za Hrvate.

"Vidim da je i njega danas izvrijeđao. Dobio sam obavijest da su oni čak prosvjedovali u hrvatskom veleposlanstvu u Sarajevu zbog njegovih izjava", kaže Plenković.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije