Plenković žestoko uzvratio Milanoviću: "Radi za interese Moskve i bruka Hrvatsku"

0
Radiosarajevo.ba
Plenković žestoko uzvratio Milanoviću: "Radi za interese Moskve i bruka Hrvatsku"
Foto: EPA / Zoran Milanović i Andrej Plenković

Sastanak vrha država članica EU-a i zapadnog Balkana u Bruxellesu trajao je više od tri sata, a završen je bez zajedničke izjave i bez konferencije za novinare.

Premijer Hrvatske Andrej Plenković je za medije rekao kako je stav ove zemlje jasan.

"Imali smo liderski sastanak na vrhu, prošli smo sve teme od interesa za nama susjedne države. Podržavamo otvaranje pregovora s Albanijom, sa Sjevernom Makedonijom. Što se nas tiče, odmah. Podržavamo, naravno, više i ranije od svih drugih status kandidata za BiH, to smo rekli nebrojeno puta", rekao je.

Podcast s Tomom – Jadranka Miličević: Za femicid nije kriv samo pojedinac, već čitavo društvo

Podcast s Tomom – Jadranka Miličević: Za femicid nije kriv samo pojedinac, već čitavo društvo

Što se BiH tiče, Plenković je rekao kako je on lično pokrenuo tu temu još u martu.

"Hrvatska je više i ranije od bilo koje druge zemlje, vidim sad u zadnjih pet dana da su jako aktivni naši prijatelji i Slovenije, što je naravno jako dobro i simpatično, ali u biti cijelu tu tezu o statusu BiH sve vrijeme vodi Hrvatska", rekao je.

Hit snimak iz Zagreba: Milanović kasnio premijerki Finske, pogledajte šta je ona radila

Hit snimak iz Zagreba: Milanović kasnio premijerki Finske, pogledajte šta je ona radila

"Vidim da je Milanović ujutro imao neku presicu koja još jednom da je čovjek kompletno neupućen, izoliran, u ono šta se zbiva i onda govori stvari koje nemaju veze sa supstancom niti s onim što mi ovdje cijelo vrijeme radimo. A naravno, borimo se puno više od njega, konstruktivnije, inteligentnije za ravnopravnost Hrvata u BiH, što ćemo činiti i dalje", rekao je.

Govorio je o odlukama o ulasku Hrvatske u eurozonu i Schengen.

Očekujem da u istom trenutku postanemo i članica europodručja i šengenskog prostora. To je važno za sve one koji danas kao Milanović ljudima govore laži da smo bili spremni 2015. Hrvatska je 2015. imala 281 neispunjen kriterij za prihvaćanje u Schengen i nije znala kako tada iskoristiti 80 miliona eura za jačanje granice. Mi smo sve to naravno ispunili i zaradili da dođemo u ovu fazu. Ovo su stvari koje se zarađuju radom, reformama, ozbiljnim putem, kredibilitetom unutar EU-a. To je vrlo važno kad je neko izoliran i ne prati igru, bolje je da ne izlazi na presicu pa ljudima govori stvari koje jednostavno ne stoje", rekao je.

"Jasno je da on radi za nekoga tko nije hrvatski, on vjerovatno radi za neke, a ne samo on. Vidio sam i Mesićeve izjave u Ivancu neki dan. Moramo se ozbiljno zapitati koja je to ekipa i za čije moskovske interese oni rade. To sad postaje sve skupa jasnije. Ja radim za Hrvatsku", rekao je hrvatski premijer.

Poručio je kako Milanovićeve izjave i potezi "poprimaju razmjere koji su zastrašujući".

"Toliko negative i destrukcije koju dobivamo s njegove strane je štetno, sramotno, beskorisno. Očito nema šta raditi pa onda čini štetu. A na kraju, sve to iz ljubomore i pakosti", dodaje Plenković, a prenosi N1.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije