Ćudić: Ukrajini ne treba dejtonski sporazum kojim bi se Moskvi potčinilo pola zemlje

6
Radiosarajevo.ba
Ćudić: Ukrajini ne treba dejtonski sporazum kojim bi se Moskvi potčinilo pola zemlje
Foto: Dž.K./Radiosarajevo / Sabina Ćudić

U Hagu je u organizaciji evropskih liberala održan sastanak o budućnosti Evropske unije s naglaskom na njeno proširenje. Jedna od pozvanih panelistica bila je Sabina Ćudić, predsjednica Glavnog odbora Naše stranke.

Govorila je o Ukrajini i Bosni i Hercegovini.

„Ukrajini ne treba neki novi dejtonski mirovni sporazum kojim bi se pod uticaj Moskve stavilo pola zemlje. Iskustvo Bosne i Hercegovine pokazuje da takvo podilaženje nacionalistima rezultira samo novim krizama i nefunkcionalnim sistemom koji proizvode secesionistički nastrojene autokrate poput Milorada Dodika.

Podcast s Tomom – Jadranka Miličević: Za femicid nije kriv samo pojedinac, već čitavo društvo

Podcast s Tomom – Jadranka Miličević: Za femicid nije kriv samo pojedinac, već čitavo društvo

Potrebna nam je hrabra vizija Evrope zahvaljujući kojoj ćemo osigurati teritorijalni integritet Ukrajine i obračunati se s malignim ruskim uticajem i na drugim dijelovima kontinenta.

Mislim prije svega na Bosnu i Hercegovinu, ali nije prisutan samo tu. Prisutan je i u Srbiji, a neodlučni glasovi kad je u pitanju oštriji pristup Rusiji mogu se čuti i iz same EU“, rekla je, između ostalog, Ćudić.

O razlozima svog odlaska u Hag, Ćudić je rekla: 

"Pored samog skupa tu sam i da razgovaram sa istaknutim političarima iz Holandije, te sestrinskim strankama Naše stranke koje čine vladajuću koaliciju u Nizozemskoj danas.

 Između ostalog, došla sam i da im se lično zahvalim za hrabre poteze Nizozemske kada je u pitanju suprotstavljanje zahtjevima HDZ-a, kao i svim nacionalistima u Bosni i Hercegovini, te važnim stavovima koje su zauzeli kada je u pitanju Strateski kompas, konstitutivnost u Ustavu BiH, vodstvo koje je u konačnici slijedila i Njemačka.

Moramo gajiti međunarodna prijateljstva koja su krucijalna za građansku Bosnu i Hercegovinu, te prijateljima BiH ponuditi prave informacije."

Sa Ćudić je govorio i Guy Verhofstadt, bivši premijer Belgije, sada parlamentarac u Evropskom parlamentu, pobornik širenja EU na zemlje Zapadnog Balkana i prijatelj BiH. Verhofstadt je javno iskazao saglasnost sa stavovima Sabine Ćudić. Na panelu je također govorio i Helmut Brandstatter, austrijski parlamentarac.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (6)

/ Povezano

/ Najnovije