Ćudić u Berlinu oštro kritikovala međunarodnu zajednicu

5
Radiosarajevo.ba
Ćudić u Berlinu oštro kritikovala međunarodnu zajednicu
Foto: Dž.K./Radiosarajevo / Sabina Ćudić

Sabina Ćudić, predsjednica Glavnog odbora Naše stranke, boravi danas u Berlinu, gdje je pored njemačkih parlamentaraca Adisa Ahmetovića i Borisa Mijatovića, te specijalnog izaslanika za Zapadni Balkan Manuela Sarrazina i niza drugih njemačkih zvaničnika, govorila o efektima ruske agresije u Ukrajini na političku situaciju u BiH i na Balkanu, ustavnim izmjenama te politikama Naše stranke.

Skup je organizovan u organizaciji Heinrich Boll fondacije, a na dan kada se u Bundestagu održavala rasprava o našoj zemlji naslovljena sa: "30 godina od početka rata u BiH".

Ćudić je u svom obraćanju oštro kritikovala pristup Evropske unije pregovorima o Izbornom zakonu i zagovaranju neevropskih rješenja, kao dijelu strategije podilaženja etnonacionalistima.

Intervju | Sergej Barbarez: Ne odričem se Džeke i Pjanića, želim graditi tim i na mladim igračima

Intervju | Sergej Barbarez: Ne odričem se Džeke i Pjanića, želim graditi tim i na mladim igračima

"Ako Evropska unija nije u stanju povući crvenu liniju Miloradu Dodiku koji predstavlja sigurnosnu prijetnju ne samo za BiH, već i za čitav region; ako Evropa nije u stanju reći ne daljnjoj etnifikaciji BiH kroz Izborni zakon, onda je iluzorno govoriti o političkom, ekonomskom, vojnom i sigurnosnom odgovoru Evrope Putinu.

Ako Evropa toleriše Orbanove ucjene, a u korist Dodika; ako nekolicina Putinovih privjesaka unutar Evrope drži čitavu Evropu u šaci, onda je legitimno postaviti pitanje šta je Evropa i gdje su njene granice, šta su njene vrijednosti? Pozivam vas da zajedno pronađemo liberalnu kičmu Evrope i Zapadnog Balkana te otvorimo novo evropsko poglavlje BiH.

Krajnje je vrijeme za međunarodnu zajednicu da se uozbilji te da se proces pregovora vrati u institucije BiH a mi ćemo znati kako ga usmjeriti da BiH dobije Ustav i izborno zakonodavstvo u skladu s evropskim mjerilima", poručila je Ćudić.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (5)

/ Povezano

/ Najnovije