Čegar: Krenuo je na mene i dobio po 'labrnji', ne dozvoljavam da se udara na policiju

32
Radiosarajevo.ba
Čegar: Krenuo je na mene i dobio po 'labrnji', ne dozvoljavam da se udara na policiju
PrtScr / Zoran Čegar

Ja ću vam reći istinu, a vi procijenite, kaže u razgovoru za portal Radiosarajevo.ba zamjenik komandanta Specijalne jedinice Federalne uprave policije (FUP) Zoran Čegar nakon što se u javnosti pojavio snimak fizičkog napada na, kako su prenijeli mediji, mladića koji radi na jednom sasrajevskom parkingu.

Već drugi dan ne jenjavaju reakcije na ovaj incident.

U međuvremenu se oglasio i Sindikat službenika FUP-a. Ranije je svoj stav iznio i ministar unutrašnjih poslova Federacije BiH Aljoša Čampara, istaknuvši da su zgroženi snimkom policijskog nasilja. Federalna uprava policije najavila je istragu protiv Čegara, također.

Obilježavanje 31. godišnjice stradanja u Ahmićima: Građani krenuli na Put istine i sjećanja

Obilježavanje 31. godišnjice stradanja u Ahmićima: Građani krenuli na Put istine i sjećanja

"Poletio je na mene i dobio šta je tražio"

Portal Radiosarajevo.ba zamolio za komentar i prozvanog Čegara nakon što smo prenijeli informacije o incidentu, ali i brojne reakcije.

"Taj navodno bezopasni radnik, dečko, nije nije ni bezopasan, niti je radnik na parkingu. To je jedan kriminalac, koji je napao policiju verbalno, te me pokušao napasti fizički. Psovao nam je majku, bio bezobrazan...

Nije se moglo s njim razgovarati. Poletio je na mene i onda je dobio šta je tražio", kaže Čegar.

Problem je, veli, ovdje što su se "oni naučili tako ponašati prema policiji, i nisu nikada dobili po labrnji".

"Da je njemu nekada prije, jer ovo mu nije prvi put, neko pružio otpor, on ovo ne bi radio nama. Pogotovo nama trojici, jer, ipak, smo mi sva trojica organizatori otpora i odbrane, odlikovani borci i učesnici rata. To je suludo", veli on.

"Kako ga nije sramota đuturum da ga prebije"

Nadalje, Čegar tvrdi da navedenom mladiću "treba izvaditi krv, dlaku i mokraću i da se vidi da je on narkoman, te da se provjeri čime se on bavi".

"Ako je zaista radnik parkinga, treba da se donesu papiri i da se vidi da sam ja udario navodno bezazlenog i bespomoćnog radnika parkinga, što ne odgovara istini!", ističe on, te dodaje:

"Kaže 'udario dijete na parkingu'!? To dijete ima 30 godina, teži je od mene 10 kila, ruka mu je k'o moja noga, sav istetoviran. Klasični kriminalac. Meni je 63. godina. E, sad treba njega sažalijevati. Kako ga nije sramota đuturum da ga prebije.

Ali oni potegnu crtu, malo se 'poprave', udare na mene, udare na nekog policajca, pljunu ga. Sve što ne ide prema policiji. I svi na to šute! Kad je dobio po labrnji sad je problem i svi se digli."

Tajna policijskog konkursa

Čegar tvrdi da iza svega, zapravo, stoje i drugi razlozi.

"Ja sam vidio da su određeni portali to objavili kao senzaciju, iz razloga što su ti isti portali pokušali da obore konkurs u FUP-u, a da bi ubacili određene kriminalne grupe na konkurs koji je nedavno počeo. Oni to nisu uspjeli i meni se svete! Meni je sve to nebitno, to što oni pišu i kako pišu.

Meni bi bilo teško da me je nazvao neko od mojih profesora, doktora, prijatelja da kaže: 'Što si tukao onog čovjeka?!'. Naprotiv. Svi su me nazvali i rekli: 'Šta ti je ono onaj...uradio, što ga nisi zgazio!'. Oni su vidjeli na snimcima da je on (mladić s parkinga, op.a.) poletio na mene, da je psovao, da je mahao rukama prema nama... Da je to uradio u nekoj zapadnoj zemlji, kako bi on završio?!", pita se Čegar.

Ističe tvrdi da je cilj ovog "razapinjanja u javnosti" on lično.

"Vidi se da je ovo senzacionalizam, i da se udara na mene. U jednoj državi gdje ništa ne funkcioniše, oni se dva dana bave sa mnom, što sam ja ošamario kriminalaca!?", veli Čegar za portal Radiosarajevo.ba.

O Aljoši Čampari

Na našu opasku da su, ipak, u javnosti odjeknule broje reakcije, te da je i Ministarstvo unutrašnjih poslova FBiH saopćilo da je zgroženo, da drugačije od njega vide i sam incident, Čegar odgovara:

"Ko to tvrdi?! Aljoša Čampara, čovjek koji je uništio i obrukao FUP! On je grobar FUP-a! On mene ne može uzeti usta ni u jednom kontekstu. O čemu mi pričamo?! Aljoša Čamapara da mene uzima u usta?! Pa, dajte ljudi, uozbiljite se", rekao je.

Na naše insistiranje i podsjećanje da je i FUP najavio istragu, Čegar dodaje:

"Što se tiče istrage, sve se vidi. Trebaju nabaviti originalni snimak i da pitaju prijavitelja zašto to nije prijavio 11. januara i što 11. januara nisu izašli sa snimkom?! Trebalo im je vremena za montažu, da slože priču, da ispadne ovako ili onako...

Sve kontra od onog što se desilo. Da se razumijemo, dok sam živ neću dozvoliti da neko tuče policiju, pljuje, laje na policiju. Ja znam da u policiji ima kukolja, da to treba otkloniti, svega sam ja svjestan, ali ja na policiju ne dam!", poručio je Čegar u razgovoru za portal Radiosarajevo.ba.

Smatra da iza svega stoje "kriminalci, narko sekte i oni koji su poslali pripadnike specijalne policije FUP-a da prate vođu narko kartela i koji će sada ostati bez posla".

"To što oni tvrde mene ne interesuje. To je udar na mene. Od ljudi kojima ja smetam! Dok sam ja ovdje, dok radim ono što radim, ne može da prolazi ono što misle da može da prolazi, dakle, da se bave narkoticima, a rade u FUP-u. Da se bave ovim ili onim. Ministar Aljoša Čampara kaže da sam ja ukaljao uniformu FUP-a! Gdje je on bio kad sam ja 1992. u toj policijskoj uniformi stao pred tenk pa pucao na tenku. U Beču je bio! On će sa mnom ispirati usta.

Treba čovjeka odvesti ljekaru da vidimo na čemu je on, s kim sjedi, da vidimo koji narko kartel pokriva! Sve se to može otkriti. Javnost ima prečeg posla od Zorana Čegara što je ošamario jednog dilera i kriminalca", tvrdi Čegar.

Na kraju, poručuje:

"Ja po maču hodam, mača se ne bojim, ako mogu neka me sasijeku."

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (32)

/ Povezano

/ Najnovije