FUP pokrenuo internu istragu protiv Zorana Čegara i dvojice policajaca

16
Radiosarajevo.ba
FUP pokrenuo internu istragu protiv Zorana Čegara i dvojice policajaca
Foto: Dnevni list / Zoran Čegar

Federalna uprava policije povodom objavljenih video snimaka u bh. medijima na kojim je vidljivo neprofesionalno postupanje načelnika Sektora uniformisane policije FUP Zorana Čegara u prisustvu dvojice uniformisanih policijskih službenika, objavila je saopćenje u kojem se navodi da FUP kao temeljni princip u svome radu baštini vladavinu prava.

Iz FUP naglašavaju da neće tolerirati bilo kakvo dokazano postupanje bilo kojeg policijskog službenika neovisno o njihovom činu i položaju koji obnašaju u ovoj instituciji, u čijim postupcima i radnjama se ostvaruju subjektivna ili objektivna obilježja kršenja Zakona o policijskim službenicima Federacije Bosne i Hercegovine.

Istovremeno u FUP-u ističu da poštujući temeljne principe presumpcije nevinosti i pravičnog postupka iz člana 6. stav 2. i 3. Evropske konvencije o ljudskim pravima i temeljnim slobodama, koji su inkorporirani u Zakon, te Pravilnik o disciplinskoj odgovornosti, svaka odluka u konkretnom slučaju biti će zasnovana na dokazima i utvrđenim činjenicama pribavljenim tokom internog postupka, a koji je odmah po saznanju pokrenula Jedinica za profesionalne standarde FUP.

Meteorolozi ponovo najavili promjenu vremena: Za vikend novi snijeg, evo u kojim dijelovima BiH

Meteorolozi ponovo najavili promjenu vremena: Za vikend novi snijeg, evo u kojim dijelovima BiH

Iz FUP-a poručuju da će, kao jedan o garanta vladavine prava i sigurnosti građana, insistirati na detaljnoj istrazi svih okolnosti vezanih za predmetni slučaj.

"U tom smislu želimo upoznati javnost da je tragom medijske informacije već pokrenuta interna istraga protiv imenovanih policijskih službenika, a koja će, radi zaštite povjerenja građana u rad Federalne uprave policije, biti provedena u najkraćem mogućem zakonskom roku.

Nakon provedene interne istrage, a u ovisnosti od ishoda iste odgovorne osobe Federalne uprave policije će donijeti odluke u skladu sa svojim nadležnostima", navodi se u saopćenju.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (16)

/ Povezano

/ Najnovije