Aljoša Čampara komentirao incident Zorana Čegara

9
Radiosarajevo.ba
Aljoša Čampara komentirao incident Zorana Čegara
Foto: Kolaž / Aljoša Čampara komentirao incident Zorana Čegara

Ministar unutrašnjih poslova Federacije BiH Aljoša Čampara komentirao je video na kojem se vidi da načelnik Sektora uniformisane policije FUP-a Zoran Čegar primjenjuje fizičku silu nad mladićem koji je zadužen za naplaćivanje parkinga.

"Federalno ministarstvo unutrašnjih poslova (FMUP) najoštrije osuđuju svaki vid policijske brutalnosti. Zgroženi smo snimkom koji su jučer objavili bosanskohercegovački mediji, a na kojem se vidi eklatantan primjer policijske brutalnosti i teške zloupotrebe uniforme Federalne uprave policije (FUP) od strane načelnika Sektora uniformisane policije FUP-a Zorana Čegara", navodi se u saopćenju Čampare.

Dodaje se da je "drsko i nepropisno ponašanje" Čegara "nanijelo ogromnu štetu ugludu FUP-a".

Bursać: Šta je Dodikov plan za 150.000 Bošnjaka? Pogledajte potočarsko mezarje i sve će biti jasno

Bursać: Šta je Dodikov plan za 150.000 Bošnjaka? Pogledajte potočarsko mezarje i sve će biti jasno

"Zbog toga pozivam zamjenika direktora FUP-a Ensada Kormana da poduzme zakonom propisane mjere i donese odluku o suspenziji načelnika Sektora uniformisane policije, ali i da se odredi u odnosu na sramotno ponašanja policijskih službenika Nedžada Kalabušića i Latifa Kabaša koji su nijemo posmatrali maltretiranje mladića.

Naši građani nisu zaslužili da bilo koji policijski službenik neosnovano nad njima primjenjuje sredstva prisile. FUP se mora jasno distancirati od devijantnih ponašanja pojedinaca i poslati poruku građanima Bosne i Hercegovine kako policijska brutalnost neće biti tolerisana bez obzira u kojem činu se nalazio policijski službenik", naveo je Čampara.

Ističe kakoa "ohrabruje Jedinicu za profesionalne standarde FUP-a da profesionalno i bez pritisaka sprovede interni postupak u odnosu na načelnika Sektora uniformisane policije FUP-a, a zamjenika direktora FUP-a da transparentno obavijesti javnost o ishodu internog postupka".

"Prema Zakonu o policijskim službenicima FBiH suspenzija policijskih službenika FUP-a u isključivoj je nadležnosti direktora, odnosno u ovom slučaju zamjenika direktora FUP-a zbog čega pozivam Ensada Kormana da stane u zaštitu integriteta policije u Federaciji BiH", naveo je Čampara.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (9)

/ Povezano

/ Najnovije