BHRT reaguje na dugove: Umjesto jutarnjeg programa gledaoce FTV-a dočekala testna slika

3
Radiosarajevo.ba
BHRT reaguje na dugove: Umjesto jutarnjeg programa gledaoce FTV-a dočekala testna slika
Foto: Printscreen / Testna slika na FTV-u

Gledaoci Federalne televizije jutros, 8. maja, umjesto uobičajenog jutarnjeg programa naišli su na testnu sliku, što je rezultat prekida produkcije i emitiranja programa RTV Federacije BiH.

Rukovodstvo BHRT-a je ispunilo svoje prijetnje najavljujući ovaj prekid zbog neizmirenih dugovanja RTV Federacije BiH prema BHRT-u. Dugovanja sežu od decembra 2023. do 6. maja 2024. godine i iznose 1.590.971,69 KM, dok je dug BHRT-a prema RTV Federacije BiH na isti dan iznosio 364.511,50 KM.

Odluka o prekidu usluga privremeno se neće primjenjivati na proizvodnju Dnevnika i vijesti Radija i Televizije, kao ni na uslugu preuzimanja pošte za RTV Federaciju BiH, koja će biti odgovornost Radio-televizije Federacije Bosne i Hercegovine.

Oglasio se iranski vrhovni vođa: "Narod ne treba biti zabrinut"

Oglasio se iranski vrhovni vođa: "Narod ne treba biti zabrinut"

Federalna radio-televizija se oglasila povodom ove situacije, pozivajući na razum i suradnju rukovodstva BHRT-a. Naglasili su da prekid realizacije političkih emisija na FTV-u ograničava pravo građana na informisanje i dovodi do velike materijalne štete za RTV Federaciju BiH.

Istakli su da su redovno plaćali svoje obveze BHRT-u do prekida naplate RTV takse krajem 2023. godine, ali su sada suočeni s nedostatkom osnovnih prihoda. Pozvali su BHRT da potpiše Ugovor sa Elektroprivredom BiH kako bi se osigurala zakonska raspodjela RTV takse, što bi omogućilo nesmetano emitiranje programa i očuvanje javnih emitera.

Ova kriza izazvala je zabrinutost, kao i pozive na djelovanje relevantnih institucija kako bi se spriječilo daljnje gašenje programa Federalne televizije.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (3)

/ Povezano

/ Najnovije