Duška Jurišić: 'Dogovor o BHRT-u je na nivou krivičnog djela ako RTRS izlazi iz okvira zakona'

3
Radiosarajevo.ba
Duška Jurišić: 'Dogovor o BHRT-u je na nivou krivičnog djela ako RTRS izlazi iz okvira zakona'
Foto: Facebook / Duška Jurišić

Govoreći o rješavanju problema Radiotelevizije Bosne i Hercegovine, problemima raspodjele sredstava od naplate RTV takse, te postojanju političke volje za rješavanje ovog važnog pitanja na evropskom putu, zamjenica ministra za ljudska prava i izbjeglice BiH Duška Jurišić kazala je kako će tek sada pasti maske.

"Sad će pasti maske, i oni koji su obećali pokazaće se u pravom svjetlu. Ovo je država političkog konsenzusa ili nametanja od strane visokog predstavnika."

Jurišić je podsjetila na odluke OHR-a i njihovu ulogu u formiranju sadašnjeg Javnog servisa.

BiH uskoro dobija jedan od najviših mostova u Europi i 11 novih kilometara autoputa

BiH uskoro dobija jedan od najviših mostova u Europi i 11 novih kilometara autoputa

"Moram reći da je OHR ponio značajnu odgovornost za uređenje RTV sistema u BiH. Podsjećam na odluku visokog predstavnika Wolfganga Petrischa koji rekao: Tri javna servisa u okviru Javnog sistema BiH."

Naglašavajući da postoji i moguće novo zakonsko rješenje, kazala je kako bi ono bilo možda djelimičan odgovor na probleme u BHRT-u, ali da se u sve moraju više uključiti radnici, sindikat i upravni odbor, a ne samo menadžment.

Sindikat radnika u BHRTu: 'Problem nije riješen, tražimo da se pronađe sistemsko rješenje'

Sindikat radnika u BHRTu: 'Problem nije riješen, tražimo da se pronađe sistemsko rješenje'

"Ja ću otvoreno i nepolitički govoriti. Neću zavaravati nikoga da je novo zakonsko rješenje odgovor na sve i sva pitanja. Možda djelimično. Ali vidimo kako je teško danas doći do zajedničkog dogovora. Sada vjerujem da postoji stvarna politička volja da bi se to pitanje riješilo, ali moram podsjetiti koliko je menadžment BHRT-a prepušten samom sebi. Zaista apeliram i na radnike i na sindikat i UO da se aktivnije uključe u rješavanje ovog problema."

Posebno je istakla činjenicu kako je BHRT-u 2017. godine nametnuto zakonsko rješenje zbog čega je Radioteleviziji RS omogućeno da "iskoči" iz sistema raspodjele prikupljenih sredstava od RTV takse.

"Potpuno je neprihvatljivo i na razini krivičnog djela da se 2017. BHRT-u nametne rješenje koje je protivzakonito, koje je omogućilo da RTRS izađe iz zakonskih okvira i da pretplatu na području RS zadrži samo za sebe i o tome se šuti sedam godina i BHRT je tu bio prisiljen na jedino zakonsko rješenje."

Kazala je kako FTV prikuplja RTV taksu, ali smatra da raspodjela nije bila korektna, te da rješenje treba tražiti u korijenima.

"Slažem se da treba poći od korijena problema, RTRS je prvi iskočio iz zakonskih okvira, kod vlasti u RS ne postoji volja da se BHRT-u pomogne, Dodik je na jednoj od press konferencija kazao da to treba ugasiti."

Ja duboko vjerujem kada je riječ o Trojki da mora postojati jasan kristalisan interes, naglasila je Jurišić.

"Ako je sve stvar dogovora, BHRT mora da bude jedan od uslova. Kao što sam rekla, Zakonom i izmjenama se nešto može izmijeniti, međutim riješiti pitanje finansiranja treba što je prije moguće riješiti."

Još je jednom podsjetila na pomoć koju je Vijeće ministara BiH dodijelilo BHRT-u, a iznosilo je četiri miliona KM.

Također je kazala kako ne vidi razloga da Elektroprivreda BiH zadržava novac koji je namijenjen za radnike u oba emitera, ako menadžmenti ne postignu dogovor, te je pri tome iznijela konkretan prijedlog.

"Apeliram Vladu FBiH i EPBiH da nađu rješenje da taj prikupljeni novac podijele po zakonu. Ako je dilema onih 25 posto, onda 50 posto ide BHRT-u, 25 posto FTV-u, a onih 25 posto, dok se politike, menadžmenti i UO ne dogovore, da stoji na računu", piše BHRT

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (3)

/ Povezano

/ Najnovije