Bez odluke o finansiranju: Je li u toku blokada Općih izbora u BiH?

3
Radiosarajevo.ba
Bez odluke o finansiranju: Je li u toku blokada Općih izbora u BiH?
Foto: A. K. /Radiosarajevo.ba / Željko Bakalar

Predsjednik Centralne izborne komisije (CIK/SIP) Bosne i Hercegovine Željko Bakalar upozorio je javnost da su zahtjevi ove institucije i predstavnika međunarodne zajednice, uključujući i visokog predstavnika Christiana Schmidta, šefa Delegacije Europske unije (EU) Johanna Sattlera, Ambasadu Sjedinjenih Američkih Država i OSCE-a za financiranjem Općih izbora 2022. godine prema ministru finansija BiH Vjekoslavu Bevandi (HDZBiH) bez rezultata i uspjeha već mjesec i pol.

"Ministarstvo ignorira zahtjev. Uskoro će o tome da se izjašnjava Vijeće ministara", navodi Bakalar.

Piše: Faruk Vele

U Zemaljskom muzeju BiH otvorena izložba "Monumental" fotografa Ziyaha Gafića i Tomasa van Hutrivea

U Zemaljskom muzeju BiH otvorena izložba "Monumental" fotografa Ziyaha Gafića i Tomasa van Hutrivea

U razgovoru za portal Radiosarajevo.ba, Bakalar kaže da su iz ove institucije temeljem Odluke o privremenom finansiranju uputili korigirani zahtjev još 19. januara, ali...

"Do dan danas nismo dobili nikakvo mišljenje. Danas smo na Kolegiju usvojili stav da ćemo uputiti Vijeću ministara BiH, i to putem procedure koja je jasno propisana, zahtjev za donošenje posebne odluke o odobravanju punog iznosa sredstava koji se odnose na organizaciju i pripremne radnje za Opće izbore 2022.", započinje Bakalar.

Koliko koštaju izbori?

Prema njegovim riječima, pravni osnov postoji, a postoje i sredstva u budžetu. Uputit će i zahtjev za Mišljenje Uredu za zakonodavstvo, kao i Ministarstvu finasije da bi se formalizirao prijedlog navedene odluke.

"Tražit ćemo iz dijela prenesenih sredstava akumuliranih viška prihoda iz prethodnih godina ostvarenih prema izvješćima o izvršenju proračuna institucija BiH i međunarodnih obaveza za 2019. i 2020. sredstava u ukupnom iznosu od 11.728.000 na ime rashoda Središnjeg izbornog povjerenstva (SIP) u okviru programa posebne namjerne za održavanje Općih izbora 2022. godine", naveo je.

Novi pristup

Budući nemaju odgovor ministra prebacit će težite na Vijeće ministara BiH.

"Da vidimo kakav će biti pristup po pitanju odobrenja navedenih sredstava. Napomenut ću da se prema Izbornom zakonu finansijranje SIP-a za organizaciju izbora može odvijati isključivo iz državnog proračuna. Ovo je, u ovoj situaciji kada nemamo naznaka kada bi mogao biti usvojen proračun za 2022. godinu, novi pristup, strategija CIK-a da dobijemo sredstva za aktivnosti koja su neophodna", istakao je predsjednik CIK-a.

Na pitanje kako tumači ignorantski odnos prije svega Ministarstva finansija BiH, Bakalar odgovara:

"Očito se organizacija i provedba izbora uvjetuje i na ovaj način. Ja ću napomenuti da SIP ima obavezu i dužnost da postupa isključivo prema odbredbama Izbornog zakona. Temeljem toga mi provodimo i vršimo sve svoje aktivnosti, uključujući i ove pokušaje da se osiguraju sredstva, jer bez sredstava ćemo imati otežan put u našim procedurama. U jednom trenutku bi možda bilo i nemoguće kada dođemo do one faze kaju smo imali za lokalne izbore, kada je u zadnji čas donesen proračun i kada smo u zadnji čas zaključili ugovore i za printanje listića i druge aktivnosti u drugoj fazi priprema", rekao je Bakalar.

Je li blokada?!

Prema njegovim riječima, očito da bi postizanje političkog dogovora na neki način olakšalo izbornoj administraciji.

"Jer sve ono što se najavljuje kao vrsta otežanog puta za organizaciju izbora ne bi bilo u slučaju zadovoljenja tih potreba. Da li će doći do dogovora, da li ćemo imati otežano sprovođenje izbora ili olakšano, u ovom trenutku ne možemo reći", istakao je Bakalar.

Na pitanje je li onda ovo blokada, Bakalar je odgovorio protupitanjem:

"Recite Vi meni je li blokada?! Rekao sam da mi liči na uvjetovanje određenih drugih procesa. Da li je blokada vidjet ćemo kada krenemo ozbiljnije u organizaciju izbora."

Očito da ni Centralna izborna komisija nema odgovora na pitanje hoće li imati sredstava za realizaciju izbora i kada će krenuti priprema za izbore, no poručuje da je stav međunarodne zajednice vrlo jasan.

"Nema spora da za međunarodnu zajednicu izbori nemaju alternativu. Pitanje održavanja fer izbora je pitanje demokratičnosti neke zemlje, kao što njihovo neodržavanje predstavlja pokazatelj suprotnog kursa", zaključio je Bakalar.

Podsjetimo, evropski komesar za proširenje, Oliver Varhelji, je kazao da se u "pošteni, slobodni i inkluzivni izbori moraju održati u oktobru, kao što je i planirano, te da Ministarstvo finansija BiH mora dati potreban budžet na raspolaganje Centralnoj izbornoj komisiji radi organizovanja izbornih procedura".

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (3)

/ Povezano

/ Najnovije