Džaferović i predstavnici OSCE-a razgovarali o izborima u BiH

2
Radiosarajevo.ba
Džaferović i predstavnici OSCE-a razgovarali o izborima u BiH
Foto: A. K. / Radiosarajevo.ba / Sastanak Džaferovića i Guliyeva

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Šefik Džaferović razgovarao je sa potpredsjednikom Parlamentarne skupštine OSCE-a i specijalnim predstavnikom za Jugoistočnu Evropu Azayem Guliyevim.

Na početku sastanka izražena je zahvalnost OSCE-u na pomoći državljanima BiH koji su bili angažovani u misiji u Ukrajini i njihovoj uspješnoj evakuaciji u BiH iz ratom zahvaćenog područja.

Istaknuto je da BiH prepoznaje važnost pomoći koju OSCE pruža u izgradnji i jačanju demokratskih institucija i da je na tome iskreno zahvalna.

Portal Radiosarajevo.ba traži novinarke/novinare

Portal Radiosarajevo.ba traži novinarke/novinare

Kao oblasti pomoći apostrofirani su podrška vlastima u prevenciji i borbi protiv nasilnog ekstremizma i radikalizacije koja vodi terorizmu, podrška sajber-sigurnosti, te podrška reformi pravosuđa i promovisanju ljudskih prava.

Posebna pažnja je posvećena izbornom procesu u BiH, odnosno reformi izbornog zakonodavstva BiH i osiguravanju svih uslova da u predviđenom zakonskom roku budu održani naredni opći izbori. Ukazano je na značajnu i konstruktivnu ulogu OSCE-a u ovim aktivnostima.

Potpredsjednik Parlamentarne skupštine OSCE-a i specijalni predstavnik za Jugoistočnu Evropu Guliyev pozdravio je političku volju da se međusobnim dijalogom odgovori na trenutne izazove unutar BiH, te ojača povjerenje i evropska perspektiva.

Konstatovano je da mora biti nastavljena demokratska tranformacija regije Zapadnog Balkana, u čemu će OSCE dati nepristrasnu podršku.

U ime predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Željka Komšića, sastanku je prisustvovao savjetnik Slaven Kovačević, a u ime člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika, savjetnik Dragan Vuković.

Sastanku je prisustvovala i šefica Misije OSCE-a u BiH Kathleen Kavalec.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (2)

/ Povezano

/ Najnovije