Džaferović o stavu spram Ukrajine: 'BiH nije neutralna, to je odluka institucija'

3
L. M.
Džaferović o stavu spram Ukrajine: 'BiH nije neutralna, to je odluka institucija'
Foto: Dž. K. / Radiosarajevo.ba / Šefik Džaferović

Dnevni red današnje sjednice Predsjedništva Bosne i Hercegovine je usvojen jednoglasno, a zatim je, prema riječima članova ove institucije, Šefika Džaferovića i Željka Komšića, Milorad Dodik predložio izmjene Zakona o Centralnoj banci BiH, kao i tačku gdje bi se raspravljalo o situaciji u Ukrajini.

Dodik je to tražio bez prijedloga zaključaka i materijala. Po proceduri i poslovniku i taj prijedlog je stavljen na glasanje, Dodik je bio "za", a Džaferović i Komšić protiv nakon čega je Dodik napustio sjednicu i novinarima se žalio kako su ga ponizili te prekršili Ustav BiH.

"Mislim da je cilj gospodina Dodika bio da se ova sjednica i ne održi. Na samoj sjednici je predložio tačku dnevnog reda, da raspravljamo o situaciji u Ukrajini i zauzimanju stava BiH.

Poznati meteorolog objavio prognozu za naredne dane: 'Slijedi nam novi veliki preokret'

Poznati meteorolog objavio prognozu za naredne dane: 'Slijedi nam novi veliki preokret'

Ne može Predjsedništvo da odlučuje o tako važnim stvarima na osnovu jedne rečenice teksta, jedne stranicw obrazloženja i koji se ponudi dva sata prije sjednice. Nikakav materijal pisani, nikakav konkretan prijedlog. Cilj mu je bio da uvuče Komšića i mene u raspravu. Danas je govorio o tome da BiH bude neutralna, BiH nije neutralna, to su naše odluke, odluke naših institucija", istakao je Džaferović.

U tome je, kako kaže, kompletna suština ovog današnjeg pitanja.

"Mislim da mogu govoriti i uime gospodina Komšića, mi ne kršimo ustavni poredak, gospodin Dodik to radi. Mi smo za poštivanje Ustava BiH. Moraju se poštovati odluke vanjske politike i svi ih se moramo pridržavati.
Potrebno je da se pripremi materijal, pripremi prijedlog pa da se onda stavi na raspravu", napominje Džaferović.

Na tvrdnje Milorada Dodika da krše Ustav, rekao je:

"Nema kršenja Ustava. Mi smo se sastali po svojim odlukama koje ima cijeli civilizirani svijet. Pogledajte ko ima suprotne stavove i sve će vam biti jasno. BiH se pridružila stavovima EU i iskazala kakva je njena politika. Imamo dogovor sa EU da ćemo pridržavati vanjske politike EU", istakao je Džaferović.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (3)

/ Povezano

/ Najnovije