"O našem glasanju u UN i izražavanju stava o Ukrajini, Dodik nije rekao ni da, ni ne"

14
L. M.
"O našem glasanju u UN i izražavanju stava o Ukrajini, Dodik nije rekao ni da, ni ne"
Foto: Dž. K. / Radiosarajevo.ba / Željko Komšić

Nakon održane sjednice Predsjedništva Bosne i Hercegovine, Milorad Dodik napustio je sjednicu jer, kako je rekao, druga dva člana nisu htjela raspravljati o zauzimanju neutralnog stava po pitanju Ukrajine i ruske invazije na ovu zemlju.

Tim povodom se oglasio i Željko Komšić, predsjedavajući, te istakao nekoliko tačaka dnevnog reda.

Istaka je da je Dodik na današnjoj sjednici tražio da se raspravlja o Ukrajini jer je mišljenja da su "nastale dvije nove države na teritoriji Ukrajine".

Centar za nestale o potrazi za Dankom Ilić: Ne postoji osoba koja je u blizini, a da ne budi sumnju

Centar za nestale o potrazi za Dankom Ilić: Ne postoji osoba koja je u blizini, a da ne budi sumnju

"Dnevni red je usvojen jednoglasno, a zatim je Milorad Dodik predložio izmjene Zakona o Centralnoj banci BiH, kao i tačku gdje bi se raspravljalo o situaciji u Ukrajini, istina bez prijedloga zaključaka i materijala. Po proceduri i poslovniku i taj prijedlog je stavljen na glasanje, Dodik je bio "za", a Džaferović i ja smo bili protiv. Dodik je tada održao jedan govor u kojem je, nesmotreno ili s namjerom, iznio stavove koji ne stoje", rekao je Komšić.

Dalje je istakao da je podsjetio Dodika da ukoliko smatra da je nešto neustavno - za to postoji Ustavni sud BiH.

U vezi Dodikovih tvrdnji da su u Ukrajini nastale dvije države, rekao je: 

"To je za mene neprihvatljivo. Dakle ne možemo raspravljati o tim stvarima na osnovu činjenice da je to stvar koju priznaje samo Ruska Federacija. To je bio zavrršni govor Dodika prije nego je napustio sjednicu.

Nažalost, mislim da Dodik izvršava dogovorene planove s Ruskom Federacijom i da je daljnji cilje destabilizacija BiH. Šta god on pričao i koga god on vrijeđao, jasno je da postoji jedan plan i on je pokrenut i ide se u realizaciju", zaključio je predsjedavajući u svom obraćanju.

Podsjetio je i na glasanje u Ujedinjenim nacijama i pridržavanju stavovima EU, rekao je da je Ministarstvo vanjskih poslova tražilo i Dodikov stav nije odgovorio na izražavanje stava.

"Nije rekao ni da, ni ne", istakao je Komšić.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (14)

/ Povezano

/ Najnovije