Dodik pobjesnio nakon sjednice Predsjedništva: "Ponižavaju me!"

22
L. M.
Dodik pobjesnio nakon sjednice Predsjedništva: "Ponižavaju me!"
Foto: A. K. / Radiosarajevo.ba / Milorad Dodik

U Sarajevu je danas održana sjednica Predsjedništva Bosne i Hercegovine, a medijima se nakon sjednice obratio član Predsjedništva BiH Milorad Dodik.

Na dnevnom redu se našlo i zauzimanje stava Predsjedništva BiH u vezi sa situacijom u Ukrajini.

Dodik se nakon sjednice obratio medjima i rekao da je napustio sjednicu jer druga dva člana Predsjedništva, Željko Komšić i Šefik Džaferović, nisu pristali na raspravu o neutralnom stavu spram ruske invazije na Ukrajinu.

Detalji optužnice protiv policajaca koji su pretukli dječaka Ajdina: Udarali ga, prijetili oružjem

Detalji optužnice protiv policajaca koji su pretukli dječaka Ajdina: Udarali ga, prijetili oružjem

Kazao je da se ne svrstava ni na stranu Ukrajine, ni na stranu Rusije te da će tako i ostati.

"Radi se o ciničnom pokušaju da se obezvrijede, ponize stavovi i moji i čitavog srpskog naroda. Dakle, apsolutno smiješno izgleda da se pozivanje na jednu izjavu iz 2014. godine, odnosno saopštenje koje nije ni odluka Predsjedništva koje kaže da se poštuje teritorijalni integritet Ukrajine zloupotrebljava se do mjere da se poziva na tu odluku u današnjoj situaciji", istakao je Dodik nakon sjednice. 

Kazao je i da je protiv rata, gdje god on bio.

U svom obraćanju je ponvo Bošnjake nekoliko puta nazvao muslimanima (Dodik već neko vrijeme Bošnjake naziva muslimanima iza čega stoji opasna pozadina), što za ovaj narod predstavlja ogromnu uvredu.

Na pitanje o razgovoru s ministrom vanjskih poslova Sergejom Lavrovom, rekao je da "se u Sarajevu digla histerija oko toga".

"Gospoda članovi Predsjedništva krše Ustav i o tome sam razgovarao. Lavrov je rekao da se mora poštovati Daytonski sporazum i da poštuju međunarodno pravo", naglašava Dodik.

O europskom putu BiH, Dodik je podsjetio da je on prije 10 godina pozvao Europsku uniju da primi BiH.

"EU bi primila jednog bolesnika. Ali šta će BiH u EU, mislite li da će se nešto promijeniti u unutrašnjim odnosima? EU nema ovdje korektan odnos prihvatajući priključenje sankcijama Rusiji. BiH nije uvela sankcije niti će ih uvesti", zaključio je lider SNSD-a.

Još jednom je podsjetio da traži svoje ustavno pravo kao član Predsjedništva BiH. Rekao je da sutra posjećuje Prnjavor gdje se nalazi ukrajinska zajednice.

"Što se tiče izbjeglica iz Ukrajine, oni nemaju ovdje šta da rade, možda kao neku prolaznu trasu. Ja sam za to da se pomogne i RS će poslati humanitarnu pomoć Ukrajini", rekao je Dodik.

Komentirao je izjavu Dragana Čovića da podržava sankcije Rusiji od strane EU, rekao je da on nema svog predstavnika u Predsjedništvu pa da iskaže svoje stavove. "Umjesto toga imate dva muslimanska člana", navodi Dodik.

I Biseru Turković, ministricu vanjskih poslova, je nazvao "umišljenom ministricom koja misli da ima utjecaj".

"Ona je kao jedna navođena raketa, ide po svijetu, luta i navodi na sankcije protiv Srba", nastavio je s vrijeđanjem član Predsjedništva.

Komentirao je i 1. mart, Dan nezavinosti BiH.

"Uvijek smo bili na različitim stranama, Srbi to obilježavaju kao komemoraciju", riječi su osobe koja sjedi u Državnom predsjedništu i prima plaću svakog mjeseca.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (22)

/ Povezano

/ Najnovije