OSCE poziva NSRS da povuče nacrt zakona tzv. VSTV RS

3
Radiosarajevo.ba
OSCE poziva NSRS da povuče nacrt zakona tzv. VSTV RS
Foto: OSCE / Ilustracija/OSCE

Predsjedavajući OSCE-u i ministar vanjskih poslova Poljske Zbignjev Rau i generalna sekretarka OSCE-a Helga Schmid dali su izjavu nakon usvajanja nacrta zakona o tzv. visokom sudskom i tužilačkom savjetu RS u prvom čitanju u Narodnoj skupštini RS.

“Jednostrano povlačenje iz državnih institucija protivno je Ustavu Bosne i Hercegovine i podriva sveukupnu sigurnost i stabilnost zemlje.

Visoko sudsko i tužilačko vijeće Bosne i Hercegovine je osnovni zaštitnik vladavine prava u BiH. Uspostavljanje strukture paralelne sa VSTV BiH potkopalo bi sva dosadašnja postignuća u reformi vladavine prava u BiH i ugrozilo bi daljnji napredak u ovoj oblasti", naglašavaju iz OSCE-a.

Osmanović: Mi ćemo se uvijek sjećati heroja, a oni ratnih zločinaca

Osmanović: Mi ćemo se uvijek sjećati heroja, a oni ratnih zločinaca

OSCE ponovo potvrđuje svoju podršku Dejtonskom mirovnom sporazumu i njegovim vrijednostima.

"Povlačenje iz Visokog sudskog i tužilačkog vijeća Bosne i Hercegovine bilo bi suprotno slovu i duhu Sporazuma, ugrozilo bi nezavisnost, nepristrasnost i profesionalnost pravosuđa u Bosni i Hercegovini, a istovremeno bi proširilo prostor za nekažnjivost za počinjenje krivičnih djela.

Pozivamo NSRS da povuče nacrt zakona o vstv-u RS i sve čelnike u BiH da zajedno rade na stvaranju uslova za konstruktivni politički dijalog kako bi se postigao konsenzus za dobrobit svih građana BiH", navodi se u zajedničkoj izjavi predstavnika OSCE-a.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (3)

/ Povezano

/ Najnovije