Nastavljaju se pregovori o izbornoj reformi: Očekuje li se rješenje

1
Radiosarajevo.ba
Nastavljaju se pregovori o izbornoj reformi: Očekuje li se rješenje
FOTO: Fena / Pregovori političkih lidera u hotelu u Neumu

Novi sastanak o izmjenama izbornog zakonodavstva u Bosni i Hercegovini održat će se danas u podne u prostorijama HDZ-a BiH u Mostaru.

Ko će sve sudjelovati u novoj rundi pregovora još uvijek nije poznato.

Lider HNS-a i HDZ-a BiH Dragan Čović jučer je izjavio kako bi se moglo dogoditi da čak u ovoj sedmici budu završeni pregovori o izbornoj reformi u zemlji.

Zoran Kesić: 'Samo Vučić, Dačić, Vulin, Brnabić i Dodik Srbima lijepe etiketu genocidnog naroda'

Zoran Kesić: 'Samo Vučić, Dačić, Vulin, Brnabić i Dodik Srbima lijepe etiketu genocidnog naroda'

Podsjetimo, u Neumu je krajem januara održan niz sastanaka sa predstavnicima međunarodne zajednice Matthewom Palmerom i Angelinom Eichhorst. Oni za sada neće učestovati u pregovorima i to su prepustili domaćim političarima.

Sastancima su prisustvovali Dragan Čović (HDZ), Bakir Izetbegović (SDA), kao predstavnici dvije vodeće stranke u FBiH, te predsjednici parlamentarnih strnaka u FBiH Fahrudin Radončić (SBB), Elmedin Konaković (NIP) sa pomoćnicima.

U Neumu ništa nije dogovoreno, osim što su, kako su naveli političari, približeni stavovi.

Javnost je posebno zabrinula izjava Dragana Čovića koji je nakon sjednice Hrvatskog narodnog sabora rekao da, ukoliko ne dođe do dogovora, neće biti održani ni Opći izbori u oktobru ove godine.

Čović je dobio podršku i predsjednika susjedne Hrvatske Zorana Milanovića kao i Andreja Plenkovića, premijera ove zemlje.

Iz pregovora su se ranije povukli SDP BiH, Naša stranka i Demokratska fronta uz mišljenje da se ne mogu voditi razgovori o izbornoj reformi kada je u toku udar na državu BiH.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije