Šta je rekla Venecijanska komisija Čoviću i da li je Izetbegović napustio pregovore

0
Radiosarajevo.ba
Šta je rekla Venecijanska komisija Čoviću i da li je Izetbegović napustio pregovore
Foto: Screenshot/ HRT / Domagoj Knežević

U sinoćnjoj emisiji HRT-a 'Otvoreno' tema su bile izmjene Izbornog zakona u Bosni i Hercegovini, tačnije, mogu li predstavnici bošnjačkih i hrvatskih stranaka pronaći dogovor.

Podsjetimo da se to pokušalo u Neumu, tokom pregovora koji su inicirali predstavnici međunarodne zajednice, ali do toga nije došlo.

Nastavak slijedi u Sarajevu ove sedmice.

Sudar tri automobila u tunelu kod Maglaja: Dvije osobe povrijeđene i prevezene u bolnicu

Sudar tri automobila u tunelu kod Maglaja: Dvije osobe povrijeđene i prevezene u bolnicu

U sinoćnjoj emisiji gost je, između ostalih, bio i Domagoj Knežević, savjetnik ministra vanjskih poslova RH za BiH koji je rekao kako je susjedna zemlja od početka podržavala ovu vrstu pregovora kako bi se riješila promjena izbornog zakona kako bi dobili temelj za odredbe koje su bile zagarantirane hrvatskom narodu kroz Washingtonski i Daytonsko-pariški sporazum i sve kasnije dogovore postizane uoči formiranja BiH onako kako ona izgleda danas.

"Najveći dobitak tih pregovora u Neumu je mišljenje Venecijanske komisije koja je izravno potvrdila da jedan od modela koje su ponudili eksperti Hrvatskog narodnog sabora u sebi akceptira implementaciju i slučaja Ljubić ustavnog suda BiH i slučaja Sejdić-Finci koji je donio Europski sud za ljudska prava", rekao je Knežević.

Dodao je da nije vidio da su "sarajevski mediji jednom riječju spomenuli to mišljenje Venecijanske komisije".

"Gospodin Bakir Izetbegović prije deset je dana govorio kako će oni prihvatiti svako rješenje koje će prihvatiti Venecijanska komisija. Međutim, prema nekim našim informacijama, nakon što je izneseno to mišljenje Venecijanske komisije, gospodin Izetbegović je napustio pregovore i, izgleda, zaboravio na tu svoju izjavu koju je dao prije samo deset dana", rekao je Knežević.

Na ovo se nadovezao Elmedin Konaković, lider stranke Narod i pravda koji je rekao da nije tačno da je lider SDA napustio pregovore.

"Vladate poluinformacijama ili dezinformacijama i to nam ne pomaže", rekao je Konaković te dodao da je u modelu HDZ-a bio jedan problem s kojim se nije složila Venecijanska komisija, "koja kaže da vrijednost glasa Hrvata iz Sarajeva i Hrvata iz Livna nije ista, da je disproporcija puta 20, 30, da ti elektori kako su oni predlagali nisu proporcionalno uređeni...".

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije