Neum: Šta donosi ponuđeni elektorski način izbora članova Predsjedništva BiH?

16
F. V.
Neum: Šta donosi ponuđeni elektorski način izbora članova Predsjedništva BiH?
Foto: Dž. K / Palmer i Eichhorst na sastanku u Sarajevu

U Neumu se danas održavaju pregovori o izbornoj reformi.

Dok su bh. lideri, kako neslužbeno saznajemo, u nekoj vrsti izolacije u jednom bh. gradu na moru, u javnost je dospjela vijest o tome o čemu se pregovara.

"Ponuđen elektorski način izbora članova Predsjedništva BiH", prenosi portal Istraga.ba na Twitter nalogu.

Ima li dogovora o izmjenama Izbornog zakona?

Ima li dogovora o izmjenama Izbornog zakona?

"Varijabilne" ili "plutajuće"

Je li u pitanju koncept "varijabilnih" ili "plutajućih" izbornih jedinica koju je pregovaračima o izmjenama izbornog zakona Matthew Palmer, specijalni američki izaslanik zadužen za izbornu reformu, nudio još početkom decembra 2021. godine, uvijek nije poznato.

Naravno, imajući u vidu princip da ništa nije dogovoreno, dok sve nije dogovoreno, neslužbena saznanja treba uzimati s rezervom. No, u nedostatku valjanih saopćenja za javnost, a s obzirom na značaj teme, valja uzeti u obzir ono što se ranije govorilo i razmatralo na ove teme.

Šta je "varijabilna izborna jedinica", američki je diplomata pojasnio na jednom od sastanaka prilikom prošle posjete Sarajevu.

"Predlažem da više ne koristimo termin plutajuća izborna jedinica, već da upotrebljavamo varijabilna izborna jedinica", insistirao je Palmer.

FB  / Vojin Mijatović o pregovorima u Neumu: "Nadam se da će Palmer i Eichhorst..."

Upravo su te tzv. izborne jedinice trebale biti regulirane po principu elektora.

Ono što je negdje provijavalo i tada i sada jeste da se nameće koncept nejednake vrijednosti glasa koju američki diplomata nije smatrao ni ranije spornim.

To bi, između redova, značilo da bi se moglo ići u korist HDZ-ovog prijedloga da u Federaciji budu dvije izborne jedinice.

"Zbog ovih stavova gospodina Palmera, reagirao je potpredsjednik Federacije Milan Dunović koji je, govoreći u ime DF-a, kazao da bi u tom slučaju bile dvije izborne jedinice sa jasno izraženim etničkim granicama", isrpičao je početkom decembra 2021. godine sagovornik Istrage.

"Iz robovlasništva prelazite u segregaciju"

Na Dunovićeve konstatacije, ističe dalje sagovornik, Palmer je uzvratio tvrdnjom "da i u SAD-u nije ista vrijednost glasa kada se bira predsjednik".

Ispravio ga je tada Predrag Kojović, državni zastupnik iz Naše stranke, koji je reagirao na tu Palmerovu tvrdnju govoreći da se ne može smatrati napretkom kada "iz robovlasništva prelazite u segregaciju".

Matthew Palmer je rekao da se ne slaže sa Dunovićem i nastavio je dalje insistirati na "elektorskom načinu” izbora članova Predsjedništva BiH, navodeći da bi "varijabilna izborna jedinica" bila samo jedan dan.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (16)

/ Povezano

/ Najnovije