Schmidt poslao poruku političarima u BiH: Izbori će biti održani na jesen 2022.

6
Radiosarajevo.ba
Schmidt poslao poruku političarima u BiH: Izbori će biti održani na jesen 2022.
Foto: Dž. K. / Radiosarajevo.ba / Christian Schmidt

Visoki predstavnik u Bosni i Hercegovini Christian Schmidt poziva sve političke snage u BiH da konstruktivno rade na novom izbornom zakonu.

Ipak, kako je Schmidt istaknuo, opći izbori bit će održani na jesen 2022. godine sa ili bez novog izbornog zakona.

"Izbori moraju odražavati volju birača, a moderan izborni zakon koji osigurava transparentne izbore po utvrđenim demokratskim standardima i u skladu sa odlukama Evropskog suda za ljudska prava je u interesu svih", poručuje visoki predstavnik u našoj zemlji, te naglašava:

Potvrđeno: Predloženo određivanje pritvora Admiru Arnautoviću Šmrku

Potvrđeno: Predloženo određivanje pritvora Admiru Arnautoviću Šmrku

"Istovremeno, želim da naglasim: postoji važeći izborni zakon koji precizno uređuje izbore. U slučaju da ne bude izmjena Izbornog zakona, izbori će biti održani na jesen 2022. godine u skladu sa odredbama postojećeg zakona."

O tome nema pregovora, stava je čelnik OHR-a.

"Demokratija funkcionira po unaprijed određenim pravilima, a pogotovo izbori ne smiju postati predmet političkog manevriranja. Slobodni, jednaki i pošteni izbori su srž demokratije", rekao je visoki predstavnik.

Podsjetimo, danas su u Neumu počeli pregovori predstavnika pojedinih političkih stranaka u našoj zemlji, i vladajućih i opozicionih, koji s međunarodnim predstavnicima Matthewom Palmerom i Angelinom Eichhorst raspravljaju o izbornoj reformi.

Političkim predstavnicima je zabranjeno da govore za medije, a prve detalje danas su otkrili Palmer i Eichhorst.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (6)

/ Povezano

/ Najnovije